Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Goljufije pri poslih z elektronskimi napravami in kovinami

Z neplačevanjem davkov so nezakonito pridobili več kot 38 milijonov evrov.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
S. S.
7. 7. 2020 | 08:17
7. 7. 2020 | 13:18
4:01
Kriminalisti ljubljanskega sektorja kriminalistične policije so maja sklenili dva zelo obsežna predkazenska postopka s področja utaje davkov. Nepridipravi so si skupno protipravno pridobili več kot 38 milijonov evrov.

Predkazenska postopka med seboj nista povezana.


Mednarodna udeležba


Prvi predkazenski postopek je imel mednarodne razsežnosti, saj je bilo poleg Italije in Slovenije v preiskovanje udeleženih še več evropskih držav. Pri nas so po pojasnilih Policijske uprave Ljubljana ustanovili specializirano preiskovalno skupino, v katero so bili poleg Specializiranega državnega tožilstva RS in policije vključeni tudi predstavniki Finančne uprave RS in Urada RS za preprečevanje pranja denarja.

Nepridipravi so trgovali z elektronskimi napravami med več gospodarskimi družbami iz različnih evropskih držav. »Skupni znesek izdanih fiktivnih računov za neobstoječe posle gospodarskih družb v vpletenih državah je znašal skoraj 500 milijonov evrov. Osumljene osebe so s svojimi ravnanji oškodovale slovenski proračun v višini okoli 12 milijonov evrov, saj davčne obveznosti niso bile vplačane v proračun,« so pojasnili na PU Ljubljana. V prvi polovici lanskega leta so opravili več hišnih preiskav.

Na specializirano državno tožilstvo so preiskovalci podali kazensko ovadbo proti sedemnajstim fizičnim osebam (trem državljanom Italije, šestim državljanom Velike Britanije in osmim državljanom Slovenije) ter proti trem slovenskim gospodarskim družbam, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve 34 kaznivih dejanj davčne zatajitve.


Lažni podatki


V drugem predkazenskem postopku pa so ljubljanski kriminalisti na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo proti 11 fizičnim osebam iz širšega območja Ljubljane in Domžal zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj davčne zatajitve in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Osumljeni so pristojnemu organu dali lažne podatke ter se tako kot zakoniti zastopniki gospodarskih družb izognili plačilu predpisanih davčnih obveznosti pri odkupih in prodaji odpadnih kovin.

Prav tako so osumljeni kot odgovorne osebe gospodarskih družb zlorabili svoj položaj glede razpolaganja s tujim premoženjem. S transakcijskih računov gospodarskih družb so neupravičeno dvigovali gotovino, ki je niso porabili za delovanje gospodarske družbe. S svojimi dejanji so povzročili premoženjsko škodo v skupni vrednosti okoli 26 milijonov evrov.

Kazenski zakonik za tovrstna kazniva dejanja iz obeh preiskav predvideva zaporno kazen od enega do osmih let.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine