Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

V novem potresu v Turčiji in Siriji trije mrtvi, prek 300 poškodovanih

Gre za najhujši potres po uničujočem z magnitudo 7,8, ki je pred dvema tednoma v Turčiji in Siriji zahteval več kot 47.000 življenj.
Član posebnih enot turške policije prenaša poškodovanca. FOTO: Reuters
Član posebnih enot turške policije prenaša poškodovanca. FOTO: Reuters
M. P. V., V. U., STA
20. 2. 2023 | 18:55
20. 2. 2023 | 22:26
3:12

Jug Turčije in severozahod Sirije je danes stresel nov močan potres z magnitudo 6,3. V Turčiji so umrli trije ljudje, 213 so jih odpeljali v bolnišnico, je po poročanju AFP povedal turški notranji minister Sulejman Sojlu. V Siriji pa je bilo po podatkih sirijskih belih čelad poškodovanih 130 oseb.

Epicenter potresa je bil v bližini turškega mesta Antakija dva kilometra pod zemljo. Čutili so ga tudi v Siriji, Egiptu in Libanonu.

Potres naj bi povzročil dodatno škodo na stavbah, ki jih je prizadel uničujoč potres pred dvema tednoma. Ta je stresel jugovzhod Turčije ter severozahod Sirije in skupno terjal več kot 47.000 življenj.

FOTO: Yasin Akgul/AFP
FOTO: Yasin Akgul/AFP

Gre za najhujši potres po uničujočem potresu z magnitudo 7,8, je sporočila turška agencija za naravne nesreče Afad. Še okoli 6000 smrtnih žrtev potresa pred dvema tednoma so zabeležili v sosednji Siriji.

Današnjemu sunku je nekaj minut zatem sledil še nekoliko šibkejši z magnitudo 5,8, epicenter je bil v kraju Samandag v provinci Hatay.

Po potresu z magnitudo 6,3, ki je stresel provinco Hatay in severozahod Sirije, so ljudje skakali s streh in balkonov hiš, ko so poskušali priti na varno, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji. Dodal je, da so bili poškodovani ljudje v sirskih mestih Salkin, Harem, Idlib, Khirbet al Juz in na podeželskih območjih blizu Alepa žrtve padajočih opek in ruševin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Padanje delov stavb, ki so bile uničene ali poškodovane v potresu pred dvema tednoma so zabeležili tudi v Alepu in v Hami v osrednji Siriji.

Člani posebnih enot turške policije rešujejo poškodovanca. FOTO: Reuters
Člani posebnih enot turške policije rešujejo poškodovanca. FOTO: Reuters

Dodatna škoda, panika in klici na pomoč

Tla so se stresla ob 20.04 po lokalnem oziroma ob 17.04 po srednjeevropskem času. Kot poroča AFP, so ga čutili prebivalci v Antakyi in Adani, ki ležita približno 200 kilometrov severno od epicentra. Čutili so ga tudi v Siriji, Libanonu in Palestini, navaja dpa.

FOTO: EMSC/Twitter
FOTO: EMSC/Twitter

Potres naj bi povzročil dodatno škodo na stavbah, ki jih je prizadel potres pred dvema tednoma, agencija Reuters poroča o paniki med ljudmi, AFP pa tudi o domnevno ranjenih ljudeh, ki so klicali na pomoč. Po podatkih Afad je bilo sicer od potresa pred dvema tednoma na območju zabeleženih več kot 6000 popotresnih sunkov.

Še vedno travmatizirane prebivalce je nov potres močno prestrašil. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Še vedno travmatizirane prebivalce je nov potres močno prestrašil. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine