Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Domnevne nečednosti razkrili telefonski prisluhi

Nekdanjemu direktorju uprave za policijske specialnosti Robertu Sušanju na sodišču ni uspelo izpodbiti odpovedi.
Robert Sušanj je odpoved neuspešno izpodbijal na delovnem sodišču. FOTO: Leon Vidic/Delo
Robert Sušanj je odpoved neuspešno izpodbijal na delovnem sodišču. FOTO: Leon Vidic/Delo
14. 3. 2019 | 08:00
14. 3. 2019 | 08:12
3:36
Ljubljana – Izredna odpoved, ki jo je po izbruhu afere o preskakovanju čakalnih vrst v ljubljanskem kliničnem centru dobil nekdanji direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj, je prestala sito višjega delovnega sodišča. To je potrdilo, da je bila odpoved pravilna, pravočasna in zakonita.

Sušanju so vrata na policiji pokazali kmalu potem, ko so kriminalisti oktobra 2016 v povezavi s preskakovanjem čakalnih vrst v zdravstvu oziroma zaradi sumov korupcijskih kaznivih dejanj pridržali Uroša Smiljića, nekdanjega skladiščnika v UKC Ljubljana. Sušanja so poklicali k namestnici generalnega direktorja policije in mu povedali, da so med prisluškovanjem naleteli tudi nanj. V telefonske prisluhe naj bi se ujela tako Sušanj kakor vodja pilotov letalske enote policije Damjan Bregar.

Najprej so mu izrekli suspenz oziroma sklep o prepovedi opravljanja dela, brez službe pa je ostal 10. novembra 2016. Glavni očitki za odpoved so bili, da je v zameno za preskok čakalne vrste za operacijo bolne žene obljubil pomoč pri premestitvi policistke, hčere Viljema Trplana, Smiljićevega prijatelja in nekdanjega komandirja PP Gornji Petrovci, ter da bo za zdravnika, ki je operiral ženo, uredil šolo varne vožnje. Poleg tega menda ni ukrepal, ko je izvedel za Smiljićev polet s policijskim helikopterjem.
 

Telefoni so dobili dodatna »ušesa«


Sušanj je odpoved izpodbijal s tožbo na delovnem sodišču, kjer je večkrat poudaril, da se s Smiljićem, ki naj bi mu uredil preskok vrste za ženino operacijo, o tem ni dogovarjal, a se je sodišče oprlo na telefonske prisluhe in pritrdilo državnemu odvetništvu, da je bila izredna odpoved zakonita. Z obljubo, da bo v zameno za preskok čakalne vrste za ženino operacijo pomagal pri premestitvi policistke in organiziral varno vožnjo za kirurga, je po mnenju sodišča izpolnil vse znake kaznivega dejanja, in že to je utemeljen in zadosten razlog za odpoved.

To je namesto takratnega generalnega direktorja policije Marjana Fanka podpisala njegova takratna namestnica Tatjana Bobnar, ki je bila za to pooblaščena, zato so Sušanjevi očitki o tem, da odpovedi ni podpisala prava oseba, neutemeljeni, ugotavlja tudi višje sodišče. To se je strinjalo, da je Sušanj s svojim ravnanjem izpolnil vse znake kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, ob upoštevanju teže in narave očitane in dokazane kršitve ter dejstva, da gre za policista, ki bi moral po dolžnosti nezakonita ravnanja odkrivati in preprečevati, ne pa jih sam izvrševati, poleg tega je zasedal vodilni položaj v policiji, je bilo zaupanje delodajalca v tožnika utemeljeno porušeno do te mere, da delovnega razmerja z njim ni bilo mogoče nadaljevati niti do izteka odpovednega roka.

Kot je znano, je zaradi domnevnega preskakovanja čakalni vrst obdolženih devet ljudi. Eden je krivdo priznal, druge pa čaka redno sojenje. Pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega tožilstva pa so se znašli tudi Sušanj, Bregar in Trplan. Tožilstvo je sicer vložilo zahtevo za preiskavo zoper štiri osebe zaradi kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril, z okrožnega sodišča v Ljubljani pa so nam odgovorili, da o tožilski zahtevi za preiskavo še ni odločeno.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine