Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Brez priznanj krivde glede očitkov o dajanju daril

V četrtek izrek kazni Požarju, ki je policiji razkril afero in priznal očitke
Tožilstvo je na zatožno klop spravilo deset fizičnih in dve pravni osebi. Foto: Guliver/getty Images
Tožilstvo je na zatožno klop spravilo deset fizičnih in dve pravni osebi. Foto: Guliver/getty Images
30. 1. 2019 | 06:00
2:53
Ljubljana - Tako kot prvoobtoženi Uroš Smiljić očitkov tožilstva o domnevnem nedovoljenem jemanju oziroma dajanju daril in pomoči pri tem včeraj nista priznala niti soobtožena direktor operative v podjetju Fraport Robert Gradišar niti zastopnica podjetja Glasstech Simona Zornada.

Obtožba specializiranega državnega tožilstva našteva več primerov, ko naj bi Smiljić, nekdanji zaposleni v ljubljanskem kliničnem centru, zahteval in prejel podkupnine - tako v denarju kot v materialnih dobrinah - od različnih ljudi v zameno, da jim je uredil hitrejše preglede, posege ali zdravljenje pri točno določenih zdravnikih.

Zastopnica podjetja Glasstech krivde za kaznivo dejanje pomoči pri nedovoljenem dajanja daril ne priznava, njena obramba pa je sledila predlogu Smiljićeve obrambe s prejšnjega predobravnavnega naroka in predlagala, da se iz sodnega spisa izloči ovadba Iztoka Požarja, saj da ta ni bil ustrezno poučen, da ima status osumljenega. Če bo sodišče temu ugodilo, predlagajo tudi izločitev drugih dokazov, ki so bili pridobljeni na podlage Požarjeve ovadbe.

Ravno zaradi Požarja, ki je policiji razkril, da je Smiljiću plačal 20.000 evrov za to, da bi njegovi partnerki uredil hitrejšo operacijo in zdravljenje raka, je namreč v javnost prišla afera v zvezi s preskakovanjem čakalnih vrst. Požarju bo sodišče po priznanju krivde kazen izreklo v četrtek.

Smiljić je prejšnji teden zanikal, da bi od Požarja dobil 20.000 evrov. »Če vestno opravljaš delo in opozoriš, da gre pri nabavi medicinskega materiala več milijonov evrov na leto za deset artiklov, na koncu za nagrado dobiš obtožnico,« je takrat dejal ob odhodu s sodišča in napovedal, da se lahko še marsikomu tresejo hlače. »V javnosti bomo pokazali, kaj se dogaja v slovenskem zdravstvu,« je še dodal.

Soobtoženemu Gradišarju obtožba očita, da naj bi v zameno za ureditev zdravniškega pregleda pri zdravniku Radu Janši mimo uradnega čakalnega seznama Smiljićevemu družinskemu prijatelju omogočil ogled letališča. Njegov zagovornik je predlagal zaslišanje več zaposlenih na letališču, ki bi pojasnili da gre za popolnoma običajno prakso ogleda letališča.

Kot je znano, specializirano državno tožilstvo zaradi domnevnega dajanja oziroma jemanja nedovoljenega darila preganja deset fizičnih oseb in dve podjetji. Med obtoženimi sta tudi zdravnika Rado Janša in Tomaž Malovrh, ki se bosta o krivdi izrekla na predobravnavnem naroku 19. februarja, poroča STA.

Doslej je sicer krivdo priznal le Požar.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine