Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Nedelo

Kralj likerjev

Družina Luxardo, ki je elegantni maraskino najprej izdelovala v Zadru, po drugi svetovni vojni pa na severu Italije, ima v kraju Torreglia svoj muzej.
Oblikovanje muzeja v kraju Torreglia pri Padovi je podpisal beneški arhitekturni biro Studio Architetti Mar, fasada je narejena iz jeklenih trakov. FOTO: Museo Luxardo
Oblikovanje muzeja v kraju Torreglia pri Padovi je podpisal beneški arhitekturni biro Studio Architetti Mar, fasada je narejena iz jeklenih trakov. FOTO: Museo Luxardo
7. 5. 2023 | 17:00
6:38

V nadaljevanju preberite:

Tisto, kar je bila zmožna dati od sebe drobna, trpka, nenavadno aromatična, skoraj črna višnja maraska, so najprej jemali kot zdravilo. Destilat z dodatki so začeli izdelovati v 16. stoletju v dominikanskem samostanu v Zadru, poimenovali so ga rosolj po latinskem izrazu ros solis, sončeva rosa.

Po tistem, ko so v 18. stoletju posel prevzele manufakture, je maraskino, kompleksna, aristokratsko gladka salonska pijača, povzročil splošno navdušenje, zaboje dragocene prozorne pijače, starane v jesenovih sodih, so tovorili na evropske dvore.

Najbolj znana in največja je v Zadru, kjer je v 19. stoletju delovalo 17 destilarn, postala destilarna konzula sardinskega kraljestva Girolama Luxarda, ki se je v Zadar priselil leta 1821. O njihovi zgodbi govori marca blizu Padove odprti muzej.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine