Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Nedelo

Kralj likerjev

Družina Luxardo, ki je elegantni maraskino najprej izdelovala v Zadru, po drugi svetovni vojni pa na severu Italije, ima v kraju Torreglia svoj muzej.
Oblikovanje muzeja v kraju Torreglia pri Padovi je podpisal beneški arhitekturni biro Studio Architetti Mar, fasada je narejena iz jeklenih trakov. FOTO: Museo Luxardo
Oblikovanje muzeja v kraju Torreglia pri Padovi je podpisal beneški arhitekturni biro Studio Architetti Mar, fasada je narejena iz jeklenih trakov. FOTO: Museo Luxardo
7. 5. 2023 | 17:00
6:38

V nadaljevanju preberite:

Tisto, kar je bila zmožna dati od sebe drobna, trpka, nenavadno aromatična, skoraj črna višnja maraska, so najprej jemali kot zdravilo. Destilat z dodatki so začeli izdelovati v 16. stoletju v dominikanskem samostanu v Zadru, poimenovali so ga rosolj po latinskem izrazu ros solis, sončeva rosa.

Po tistem, ko so v 18. stoletju posel prevzele manufakture, je maraskino, kompleksna, aristokratsko gladka salonska pijača, povzročil splošno navdušenje, zaboje dragocene prozorne pijače, starane v jesenovih sodih, so tovorili na evropske dvore.

Najbolj znana in največja je v Zadru, kjer je v 19. stoletju delovalo 17 destilarn, postala destilarna konzula sardinskega kraljestva Girolama Luxarda, ki se je v Zadar priselil leta 1821. O njihovi zgodbi govori marca blizu Padove odprti muzej.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine