Neomejen dostop | že od 9,99€
»Ni dobro človeku samemu biti,« sporoča na začetku Geneza in morda sta se zaradi tega preprostega dejstva dva odlična vinarja, eden najodličnejših hrvaških Ivica Matošević in Matjaž Lemut, ustanovitelj hiše pinotov Tilia in pobudnik festivala Modri – Les noirs, odločila za skupno praznovanje 25. obletnice pripovedovanja svojih vinskih zgodb.
Zgodilo se je prejšnjo soboto v luksuznem hotelu Ikador pri Opatiji, naslov večera je bil Midva – 25 x 25 let, glavni kuhar tamkajšnje fine dining restavracije Nobilion Dino Knežević je pripravil sedem jedi, istrski in vipavski vinar pa sta vsako od njih pospremila s kozarcem svojega vina. Ni bila tekma, čeprav bi se tako lahko zdelo. Spoznanje večera? Butična vinarja, katerih vinograde loči sto kilometrov, pridelujeta razkošje raznolikih in med seboj radikalno drugačnih vinskih zgodb.
Večer je prinesel nekaj razumljivih slavnostnih omejitev: Knežević, mladi talent leta po izboru lanske hrvaške izdaje vodnika Gault&Millau, je svoje jedi prilagodil intonaciji večera in izbral sicer prefinjene kombinacije, vendar je bilo videti, da je poskušal s svojimi krožniki vinarjema zgolj začrtati okuševalno polje, nobena od njegovih kreacij pa ni posegla v dvogovor med vini obeh pridelovalcev.
Oba slavljenca sta tega zgodbarstva vešča in pri tem povsem nepretenciozna, vedeti dajeta, da sta se posla lotila s strastjo in veliko energije. Tudi naslednja jed po uvodnem akordu večera je bila morska in surova, karpačo orade je Lemut pospremil s svežim, a kompleksnim sauvignonom lanske trgatve iz linije Sončna Tilia, Matošević prav tako z lanskim sauvignonom Neo, a razlika ne bi mogla biti večja.
K raviolu, polnjenemu z mesom rakovice in belim tartufom, je Lemut ponudil Nostro 2019, v kateri so tretjinsko združeni sivi pinot, sauvignon blanc in chardonnay, Matošević pa je pristavil edino malvazijo večera, hipnotično Albo antiqua letnika 2014, s katero hoče pokazati, da je zanimivo, intenzivno vino mogoče pridelati tudi v vremensko najslabšem letu.
Naslednjo jed, račje prsi in foie gras, sta dopolnila Matoševićeva zvrst Grimalda iz sušnega leta 2012 in Lemutov že zdaj elegantni pinot noir Estate letnika 2019. Jagnjetino romanovske pasme s hrustljavim krompirjevim pavejem, kockami, ki so znotraj mehke in zunaj hrustljavo zapečene, in balzamično omako je Lemut pospremil s suverenim, zaokroženim in nevsiljivo elegantnim pinotom iz leta 2017 iz svoje prestižne linije z belo nalepko, Matošević pa z enim od favoritov svoje hiše, »zgodnjim delom« iz leta 2000, chardonnayjem Millennium anima, ki je pokazal, da se je postaral na najboljši mogoč način.
Matjaž Lemut je po večerji povedal: »Moje izkušnje kažejo, da vse potrebuje čas. Ni bližnjic, ni preskakovanja. To dokazuje že dejstvo, da vinogradi potrebujejo pet let do prvega pridelka, do najboljšega vina pa skoraj 30. Globoko v sebi ne spreminjam razmišljanja, svoje vizije in pogleda na to, kaj pomeni biti vinar. Že 25 let verjamem v preprosto definicijo svojega poslanstva: pridelati vino za tistega, ki rad uživa ob njem.
Če se ozrem nazaj, sem ponosen na ustvarjanje Tiliine piramide različnih vin, za različne okuse in različne trenutke. Prešel sem fazo, ko sem bil na Vipavskem eden redkih, do danes, ko imamo eksplozijo mladih vinarjev z velikimi ambicijami. Prehojena pot kaže, da je najbolje, če se mladi učijo tudi na lastnih napakah, saj so te izkušnje najdragocenejše. Verjamem, da mora tudi v tem pogledu preteči še nekaj časa, da bomo lahko resnično združili znanje in izkušnje ter tako skupaj postavili temelje za prepoznavnost Vipavske doline kot vinorodne regije. No, do tedaj bom pa užival v svojem ustvarjanju. Delil ga bom s svojimi kupci in prijatelji, vmes pa naredil še kakšno veliko vino.«
Matošević je dodal: »Petindvajset je samo številka, v vinogradu in kleti smo še zmeraj razigrani kot mladi fantje. Resda ne stavimo le na mišice kot nekdaj, ampak pri vinu smo zaradi poznavanja našega teritorija čisti in precizni – in to vinoljubci vidijo in imajo radi, vsi odzivi na naše početje učinkujejo kot polnjenje baterij.
V zadnjih nekaj letih naš eros spodbujajo nove, inovativne tehnologije v vinogradu, še posebno na Grimaldi, saj nam kažejo pot k avtentičnemu dojemanju terroirja. Vina iz naše kleti so zato dolgoživa kot nekatera vina iz velikih vinskih regij, ponos in občutek zadovoljstva, ki ga to daje, pa sta najlepša motivacija za leta in letine, ki so pred nami.«
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji