Smo v najbolj norčavem obdobju leta. Trgovske police se pred pustnim koncem tedna šibijo pod kopico najrazličnejših mask. Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) smo v Slovenijo od januarja do novembra 2018 uvozili za skoraj 10 milijonov eurov prazničnih, karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo (vključno s čarovniškimi triki in podobnim), izvozili pa jih za nekaj več kot 2,5 milijona.
»Glavna trgovinska partnerica za tovrstne artikle je bila Italija: iz te države smo namreč uvozili za skoraj 4,5 milijona evrov karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo (ali 45,2 odstotka celotnega uvoza tovrstnih izdelkov), izvozili v omenjeno državo pa smo jih za nekaj več kot milijon evrov (ali 43, 3 odstotka celotnega izvoza tovrstnih izdelkov),« so navedli na Sursu. Vrednost uvoza karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo (vključno s čarovniškimi triki in podobnim) je v vseh letih od 2000 naprej močno presegala vrednost izvoza, so še dodali.
Pustni priimki
Statistiki so predstavili tudi, koliko Slovencev nosi priimek, ki nas spominjajo na pust. 1. januarja 2018 je bilo v Sloveniji 356 prebivalcev s priimkom Pust, 316 se jih je pisalo Kurent, 38 pa Krof.
Največ prebivalcev Slovenije s priimkom Pust je živelo v osrednjeslovenski statistični regiji. Največ prebivalcev Slovenije s priimkom Kurent je na omenjeni datum živelo v osrednjeslovenski statistični regiji, v podravski statistični regiji, kjer so kurenti doma, pa se je pisalo Kurent le 10 prebivalcev.
Se boste med postnim časom odpovedali kakšni hrani?
Po pustu se s pepelnično sredo začne za kristjane 40-dnevni post, tj. čas pred veliko nočjo, v katerem se omejujejo pri uživanju hrane, zlasti mesa. V zadnjih letih je izjemno dobro sprejeta tudi akcija 40 dni brez alkohola. Na statističnem uradu pa so prestavili podatke, koliko mesa pojemo v povprečju.
»Prebivalec Slovenije je v 2017 porabil za prehrano 93 kg mesa. Stopnja samooskrbe s svežim mesom (in predelanimi mesnimi proizvodi) od 2000 do 2017 ni bila nikoli 100-odstotna. V Sloveniji smo najbolj samooskrbni s svežim konjskim in perutninskim mesom (obe omenjeni vrsti mesa izvažamo), najmanj samooskrbni pa smo s svinjino (v 2017 smo je pridelali v Sloveniji le 38 odstotkov).
V zadnjih dneh pa močno odmeva mesna afera, ko so v pripravku za kebab odkrili snovi, ki jih tam nikakor ne bi smelo biti.
Preberite še:
Priprave na pust: Don Don pet milijonov v tovarno za cvrtje
Komentarji