Lesce – Vrhunec tradicionalnega Festivala čokolade v Radovljici, letošnja osma izvedba bo uradno odprta jutri ob 13. uri in bo potekala do nedelje zvečer, bo – kot vsako leto – razdelitev Gorenjkine čokolade velikanke, na katerega tokrat ne bo treba čakati do konca, temveč bodo vsi sladkosnedi lahko svoj košček dobili že v soboto opoldne.
Lešniki iz Turčije so visokokakovstni, že praženi in ne vsebujejo nobenih primesi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
34 kg celih lešnikov
Čokolada velikanka je vsako leto težka toliko, kolikor je stara blagovna znamka Gorenjka – letos torej 97 kilogramov. »Model imamo takšen, da bo do stoletnice zadostoval,« se je uvodoma pošalila direktorica podjetja
Alenka Košir in v resnejšem tonu nadaljevala: »Velikanka je letos sestavljena iz 63 kilogramov mlečne čokolade s 30-odstotnim kakavnim deležem in iz 34 kilogramov celih lešnikov, visokokakovstnih in že praženih iz Turčije, ki ne vsebujejo nobenih primesi.« Velikanka je debela tri centimetre in pol, dolga 2,5 metra in široka en meter.
Letno proizvedejo 60 ton rolade. FOTO: Voranc Vogel/Delo
16 ur priprave
»Njena priprava vzame okrog 16 ur, ključno pa je, da se tekoča masa najprej stemperira na temperaturo okrog tališča kakavega masla, zelo hitro pa mora v hladilnico,« je dodala Koširjeva in naštela še nekaj sladkih številk: Gorenjka letno proizvede okrog 1600 ton čokolade in 600 ton rolade, za kar potrebuje 250 ton kakavove mase, 200 ton kakavovega masla in 90 ton celih lešnikov. V prodajo gre letno okrog 200 ton še vedno najbolj priljubljene mlečne čokolade z veliko lešniki, trend pa se obrača predvsem v smeri temnih in riževe čokolade.
Direktorica Alenka Košir vabi na sobotno razdelitev čokolade velikanke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Komentarji