Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Vizualna umetnost

Tragičnost je zame bistvo zahodne umetnosti

Fotograf Goran Bertok se v Galeriji sodobne umetnosti v Celju predstavlja z inventuro dvajsetletnega posvečanja temi človeške smrti.
Goran Bertok se zadnji dve desetletji dosledno posveča enemu od temeljnih vprašanj človeške eksistence, njenemu koncu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Goran Bertok se zadnji dve desetletji dosledno posveča enemu od temeljnih vprašanj človeške eksistence, njenemu koncu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
16. 10. 2024 | 05:00
16. 10. 2024 | 21:05
13:11

V nadaljevanju preberite:

Prišla bo smrt in imela bo tvoje oči je zgovoren naslov razstave – sicer verz italijanskega literata Cesareja Pavesija – v Galeriji sodobnih umetnosti v Celju, na kateri se pregledno, z izborom del iz zadnjih dveh desetletij, predstavlja fotograf Goran Bertok. Že dolgo se posveča enemu od temeljnih vprašanj človeške eksistence, njenemu koncu. V dialogu s smrtjo in njeno bližino mu je uspelo vzpostaviti neposreden, a premišljen, human odnos.

Razstava, ki zaseda štiri prostorske enote galerije, tudi z doslej še nikoli razstavljenimi deli, hitro ustvari vtis izčiščene, izrazito premišljene postavitve, v kateri se prekrivata dve liniji. Prva, kronološka, najprej ponudi najnovejšo serijo Sedem znamenj (2024), nakar sooči gledalca z Bertokovimi starejšimi serijami, kot so Preživeli (2012−2013/14), Lakota (2017–2019) ali Post Mortem (2007–2010), ob izteku pa še z najstarejšimi Obiskovalci (2004–2010), ki v njegovi karieri predstavljajo prelomen, skrajno neposreden obrat k temi smrti.

Druga, tematska linija vzpostavlja pot od bližine smrti s podobami nekdanjih taboriščnikov, soočenih s simboli totalitarnih ideologij, ali krhkega, izčrpanega anoreksičnega telesa do podob, ki so nazorno povezane z iztekom eksistence posameznikov. Avtor je s postavitvijo dela Konec, prva vaja uprizoril še razmislek o lastni smrti.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine