Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Vizualna umetnost

Obrazi ekspresionizma/Odtisi duha

Galerija Božidarja Jakca, Kostanjevica na Krki. Do 20. septembra.
France Kralj: Smrt genija, 1921. FOTO: Boris Gaberščik
France Kralj: Smrt genija, 1921. FOTO: Boris Gaberščik
28. 5. 2018 | 06:00
2:13
V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bo do 20. septembra na ogled mednarodna razstava Obrazi ekspresionizma/Odtisi duha.

Osrednja galerijska razstava letošnjega leta je nastala v sodelovanju s češkim muzejem GASK iz Kutne Hore, predstavlja pa najpomembnejša dela slovenskih, nemških in čeških ustvarjalcev ekspresionizma.

Kot so povedali v galeriji, je ekspresionizem, ki je izvorno germanska usmeritev, osredotočen na duhovnost, čustva in etično zahtevo po novem človeku, v Slovenijo prihajal iz Prage, ki je kot slovanska prestolnica po prvi svetovni vojni nadomestila secesijski Dunaj.
 

Umeščanje slovenskega ekspresionizma v srednjeevropski milje


Razstava Obrazi ekspresionizma je prvi poskus umeščanja slovenskega ekspresionizma v srednjeevropski milje. Izbor del temelji na likovnih delih iz kostanjeviške galerije, ki je več desetletij zbirala gradivo in postala žarišče slovenskega ekspresionizma.

Na ogled so dela iz stalne zbirke Franceta in Toneta Kralja ter Božidarja Jakca, ob njih slike Vena Pilona ter grafike bratov Nandeta in Draga Vidmarja, pa tudi slikarska, grafična in kiparska dela drugih slovenskih predstavnikov. Od nemških so zastopana dela socialno angažirane umetnice Käthe Kollwitz in članov pionirske skupine Most (Die Bruecke), Ernsta Ludwiga Kirchnerja, Emila Noldeja, Karla Schmidta - Rottluffa in Maxa Pechsteina.

Pri osrednjih čeških predstavnikih je poudarek na skupini Osmerica, člana sta bila tudi Emil Filla in Bohumil Kubišta, ki sta svojo estetiko izoblikovala pod vplivi Norvežana Edvarda Muncha, kubizma in nemškega ekspresionizma.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine