Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Znane Prešernove nagrade

Nagradi za življenjsko delo bosta prejela kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter scenarist in režiser Filip Robar Dorin.
Kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter scenarist in režiser Filip Robar Dorin. Foto Aleš Černivec in Davor Žunić
Kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter scenarist in režiser Filip Robar Dorin. Foto Aleš Černivec in Davor Žunić
I. B., Ti. L.
10. 1. 2019 | 11:23
11. 1. 2019 | 09:17
2:38
Predsednik Odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer skupaj s člani Upravnega odbora Prešernovega sklada je danes v Kinodvoru slavnostno razkril imena letošnjih prejemnikov Prešernove nagrade in nagrad Prešernovega sklada.

Navzoče je uvodoma pozdravil minister za kulturo Dejan Prešiček. Vinko Möderndorfer, ki vodi odbor Prešernovega sklada, je uvodoma najprej predstavil nekaj novosti pri podeljevanju nagrade in delovanju Prešernovega sklada, nato pa so razglasili lavreate.
 

Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejmeta:


Kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter scenarist in režiser Filip Robar Dorin.
 

Nagrajenci Prešernovega sklada za leto 2019 so:


Komisija za književnost je nagrado podelila pesniku Juretu Jakobu.
Komisija za glasbo je nagrado podelila zborovski dirigentki Martini Batič in skladatelju Tomažu Svetetu.
Komisija za uprizoritvene umetnosti je nagrado podelila igralki Maruši Majer.
Komisija za avdiovizualno umetnost je nagrado podelila ustvarjalcu animiranih filmov Dušanu Kastelicu.
Komisija za oblikovanje in arhitekturo je nagrado podelila arhitektoma Aljoši Dekleva in Tini Gregorič Dekleva.

O nagradah so poleg Möderndorferja odločali še pisatelj, urednik in predavatelj Andrej Blatnik, literarni zgodovinar, literarni teoretik in univerzitetni učitelj Miran Štuhec, dramaturginja Ira Ratej, baletni plesalec in koreograf Tomaž Rode, filmski kritik, teoretik, esejist in publicist Zdenko Vrdlovec, videast Srečo Dragan, umetnostna zgodovinarka Breda Kolar Sluga, oblikovalec Edi Berk, plesalka, koreografinja in profesorica umetnosti giba Uršula Teržan, glasbeni producent in instrumentalist Hugo Šekoranja, pianist in dirigent Simon Krečič ter violinist, urednik in prevajalec Matej Venier. Državni zbor je lani jeseni za člana imenoval še Branka Šturbeja in Dušanko Zabukovec.

Avtor koncepta letošnje proslave bo Martin Srebotnjak s scenaristom Metodom Pevcem. Zasnovana bo filmsko oziroma avdiovizualno, je povedal Srebotnjak, in bo Franceta Prešerna popeljala med ljudi, na ulice. Zdravljico bo recitiral dramski igralec Vlado Novak, so še oznanili na novinarski konferenci.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine