Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Razno

Ko molk pove največ

Direktorji izraelskih muzejev zahtevajo, da Icom najostreje obsodi Hamas.
Narodni muzej v Dohi. Muzeji v Katarju napada
na Gazo niso neposredno obsodili, a so svoje prepričanje kmalu po Hamasovem napadu izrazili s projekcijo palestinske zastave na fasade. FOTO: Lee Smith/Reuters
Narodni muzej v Dohi. Muzeji v Katarju napada na Gazo niso neposredno obsodili, a so svoje prepričanje kmalu po Hamasovem napadu izrazili s projekcijo palestinske zastave na fasade. FOTO: Lee Smith/Reuters
24. 10. 2023 | 20:00
4:30

V nadaljevanju preberite:

Medtem ko so se na situacijo v Izraelu in Gazi odzvali mnogi umetniki po svetu, se kulturne institucije večinoma ne izpostavljajo. Direktorji nekaterih osrednjih muzejev v Izraelu, z Izraelskim muzejem v Jeruzalemu na čelu, so zaradi tovrstnega molka na mednarodni muzejski svet Icom naslovili odprto pismo, v katerem to organizacijo pozivajo k ostri obsodbi napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Gaze v njem ne omenjajo.

Pismo je podpisalo več kot 30 vodij kulturnih institucij v Izraelu, med njimi vodja izraelskega Icoma Raz Samira, direktorica Izraelskega muzeja Suzanne Landau, direktorica Umetnostnega muzeja v Tel Avivu Tania Coen-Uzzielli in direktor Muzejev Haife Jotam Jakir.

»Zahtevamo, da Icom kar najostreje obsodi Hamasova dejanja terorja,« so zapisali v pismu, za katero je povod dejstvo, da je Icom, kot piše The Art Newspaper, v zadnjih letih hitro reagiral na policijski uboj Georgea Floyda v Minneapolisu ali na začetek ruske invazije v Ukrajini, na aktualne razmere v Izraelu in Gazi pa se še ni odzval. Podobno kot mnogi muzeji po svetu ali širši umetnostni svet, kar je sprožilo kritike. Po drugi strani je javno pismo, ki je obsodilo »kolektivno kaznovanje v nepredstavljivem obsegu« v Gazi, podpisalo že več kot 2000 vizualnih umetnikov, literatov in filmskih ustvarjalcev.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine