Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Če bi lahko, bi nagradili še en projekt

Najvišja oblikovalska priznanja podelili v sedmih kategorijah.
Nagrajeni plakat za film <em>Jaz sem Frenk</em> (oblikovanje in ilustracija Matija Medved, Ansambel), ki ga je naročil zavod za kulturne dejavnosti Vertigo. Z odlično ilustracijo in ročnim črkorisom plakat učinkovito kaže čustveni naboj filma. Foto matijamedved.com
Nagrajeni plakat za film <em>Jaz sem Frenk</em> (oblikovanje in ilustracija Matija Medved, Ansambel), ki ga je naročil zavod za kulturne dejavnosti Vertigo. Z odlično ilustracijo in ročnim črkorisom plakat učinkovito kaže čustveni naboj filma. Foto matijamedved.com
J. G.
23. 10. 2019 | 13:00
2:58
Mednarodna žirija je v sedmih kategorijah podelila 31 nagrad Brumen, najvišjih strokovnih priznanj za oblikovanje vidnih sporočil v Sloveniji. Glavno nagrado je prejela oblikovalska in naročniška ekipa projekta Bienale oblikovanja BIO 26. Nagrade namreč podelijo tako avtorjem kot naročnikom projektov. Vsaki dve leti jih podeljuje Fundacija Brumen, ki si prizadeva za promocijo kakovostnih vidnih sporočil. Pregledna razstava je na ogled v ­Narodni galeriji v Ljubljani.

Na 9. bienale Brumen, ki predstavlja jagodni izbor slovenske oblikovalske produkcije preteklih dveh let, se je uvrstilo 124 od 354 prijavljenih projektov. Prijavitelji – tako oblikovalci kot naročniki oblikovalskih projektov – z vseh koncev Slovenije in zamejstva delujejo v sferah od gospodarstva in javne uprave do kulture, zato bienalni­ izbor predstavlja širok razpon oblikovalskih izdelkov, s katerimi je javnost v vsakdanjem življenju prišla v stik v najrazličnejših ­kontekstih.

Na pregledni razstavi so na ogled celostne grafične podobe, embalaže produktov, plakati in drugo komunikacijsko gradivo, publikacije, spletne strani in aplikacije pa tudi postavitve razstav, infografike in tipografski izdelki. Uvrščene projekte je izbrala mednarodna žirija, ki je med obiskom v Ljubljani določila tudi najboljša izmed ­prijavljenih del.


Vizualizacije podatkov


Podoba za BIO 26 – festival v organizaciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje – je delo oblikovalskega studia Ljudje. Ta je z vizualizacijami žalostnih, alarmantnih in vsakdanjih podatkov odgovoril na moto letošnjega BIO 26, skupno znanje, ki prevprašuje vlogo informacij in oblikovanja v sodobni družbi.

Žirija bi, če bi to omogočala pravila, glavno nagrado podelila še enemu projektu, ki mu je zato izrekla posebno pohvalo: to je projekt Sodstvo Republike Slovenije; v državljana usmerjen sistem uporabniške izkušnje, ki ga je agencija Renderspace razvila za vrhovno sodišče. Po mnenju žirije projekt dokazuje »prednosti soustvarjanja, hitrega prototipiranja in sistemskega razmišljanja o pomembnem projektu v javnem interesu, ki dokazuje, kako dragoceno je, če so oblikovalci vključeni v projekt od začetka in na vseh področjih. To je obsežen podvig na pomembnem, kompleksnem in togem področju, ki vpliva tako na posamez­nike kot na družbo. Z dodelavo likovne podobe uporabniškega vmesnika bi projekt prepričal žirijo, pohvalo pa so izrekli z upanjem, da bo uspešno sodelovanje spodbudilo nadaljnje izboljšave, predvsem pa podobne projekte v drugih ­ustanovah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine