Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Zala in Gašper na vrtiljaku čustev

Ema: Kdo sta mlada glasbenika, ki na prvi pogled delujeta zadržana, malce skrivnostna ali morebiti kot besedilo njune skladbe Sebi nerazumljena?
Zala Kralj in Gašper Šantl sta morda na Emi presenetila, a nista novinca na glasbenih odrih. Foto Adrijan Pregelj
Zala Kralj in Gašper Šantl sta morda na Emi presenetila, a nista novinca na glasbenih odrih. Foto Adrijan Pregelj
18. 2. 2019 | 18:00
24. 2. 2019 | 13:11
6:49
»Tako presenečena sva bila in hkrati zmedena, da morda zato nisva pokazala veselja ob zmagi. V vrtiljaku čustev težko kaj pokažeš, a tudi danes ne bi ničesar vzela nazaj. V resnici sva bila neskončno hvaležna publiki, da naju je izbrala, ob tem pa čutiva tudi veliko odgovornost,« sta zdaj, ko se je polegel prah zaradi njune zmage, za Delo zaupala 19-letna Zala Kralj in 22-letni Gašper Šantl, slovenska predstavnika na letošnji Evroviziji, ki bo sredi maja v Tel Avivu v Izraelu. Skladba je že včeraj presegla 330.000 ogledov.

Na vprašanje, kdo sta mlada glasbenika, ki na prvi pogled delujeta zadržana, malce skrivnostna ali morebiti kot besedilo njune uspešnice Sebi na trenutke nerazumljena, odgovarjata, da sta to, kar sta in kar si želita, najbolj jasno pokazala prav z nastopom na Emi. »Ne skrivava se v najinih pesmih in mislim, da naju je publika najbolje lahko spoznala skozi to pesem in najin nastop. Rada živiva preprosto, zaradi česar z javnostjo tudi ne deliva vseh najmanjših podrobnosti. A sledilci lahko na instagramu ujamejo marsikateri trenutek najinega življenja,« ju je opisal Gašper.

Njuno skupno glasbeno in zasebno pot je »zakrivil« skupni prijatelj Žiga Krajnc. Ko je na spletu našel Zaline videoposnetke, jih je predstavil Gašperju, ta pa je pisal Zali, če bi skupaj posnela kakšno skladbo. Usoden je bil skupni večer proti koncu leta 2016, preden se je Gašper s kolesom odpravil iskat službo v tujino, ona, tedaj še srednješolka, pa je šla na potovanje v Rim. Gašper je po dveh mesecih in pol spanja pri prijateljih naposled našel službo v Pragi in tam ostal leto in pol. Glasbenega posla se je učil v največjem studiu na Češkem Faust Records Studiu, kjer so snemali veliki zvezdniki, kakršna sta Lady Gaga in David Bowie, sodeloval je tudi pri snemanju singla Living It Up z albuma Stony Hill. Z njim je najmlajši sin kralja reggaeja Boba Marleyja Damian Marley osvojil grammyja za najboljši reggae album leta 2018.
 

Med Francijo in Mariborom – po spletu


Prvi singl Valovi, ki ima na youtubu več kot 193.000 ogledov, sta Zala Kralj in Gašper Šantl ustvarila predlani ob pomoči internetne povezave – med zahodno obalo Francije in Mariborom. Zanjo sta lani prejela zlato piščal, strokovno glasbeno nagrado za dosežke na področju slovenske popularne glasbe – za najboljšo pesem leta 2017. Mimogrede, njuna tekmica v superfinalu letošnje Eme, Raiven, je istega leta prejela zlato piščal za najboljši album. Njun prvi nastop je bil 2. marca lani, ko sta imela koncert v mariborskem Salonu uporabnih umetnosti, prav tako lani sta podpisala tudi pogodbo z ljubljansko izpostavo globalne založbe Universal. Doslej sta izšla še dva singla Baloni in S teboi, za katera je videospota tako kot za Valove posnel njun prijatelj Žiga Krajnc, jutri bosta predstavila tudi videospot zadnje uspešnice Sebi. Njun naslednji nastop v živo bo prav tako v mariborskem Salonu uporabnih umetnosti 8. marca letos. Poleg štirih singlov izvajata tudi svoje starejše skladbe, zato je »materiala za dobro uro nastopa, pa še pri tem morava izpustiti marsikaj«, razkriva mlad par, ki se je lani jeseni, ko je Zala začela študirati bibliotekarstvo, preselil v Ljubljano.

Zala Kralj in Gašper Šantl sta prepričljivo premagal Raiven, saj sta za svoj nastop prejela kar 73 odstotkov glasov občinstva. Foto Adrijan Pregelj
Zala Kralj in Gašper Šantl sta prepričljivo premagal Raiven, saj sta za svoj nastop prejela kar 73 odstotkov glasov občinstva. Foto Adrijan Pregelj

 

Harmonika, violina, kitara


Oba sta glasbeno izobražena. Gašper se je od sedmega leta učil harmonike, nižjo glasbeno šolo je končal tudi iz kitare. Zala, ki je na II. gimnaziji Maribor štirikrat prejela dijaško Prešernovo nagrado za glasbo, se je v glasbeni šoli učila violine, nato sama še kitare. Idejo in sporočilnost njunih skladb, kot pravita, gradita dalj časa, končni izdelek pa potem nastane zelo hitro. Tako je bilo tudi s skladbo Sebi, za katero sta bila lepih odzivov deležna ne samo ob objavi na youtubu, ampak tudi v včerajšnji spletni klepetalnici na portalu MMC, sta povedala. Mnogo vprašanj gledalcev in gledalk se je nanašalo na Gašperjevo glasbeno produciranje, med vsemi pa sta izpostavila tisto, češ, ali sta si sploh kdaj želela na Evrovizijo in ali jo sploh poznata. »Odkar pomnim, sem rada gledala Evrovizijo in si tam, ko sem bila še majhna, tudi želela nastopiti. Seveda so se sčasoma moje prioritete spremenile, a ta želja je še vedno nekje v meni,« je povedala Zala. Bo nastop na Evroviziji kaj drugačen od sobotnega? Tudi na instagramu razkrivata, da so njuni najljubši kosi oblačil iz omar njunih staršev. »O Evroviziji sploh še nisva razmišljala ...« je priznala Zala. Še pred Emo je v njuni sedemminutni predstavitvi Televizije Slovenija prikimala voditelju, da se, če zmagata, v Tel Aviv podata s kolesom. »A o zmagi tedaj sploh nisva razmišljala. No, to možnost s kolesom še vedno puščava odprto,« je komentirala včeraj. Gašper pa jo je dopolnil, da bosta »tja vendarle prej prišla z letalom.«
 

Lani v finalu na 22. mestu


Deset pesmi in izvajalcev, ki so se predstavili na letošnji Emi, je med 103 prijavami izbrala štiričlanska komisija v sestavi Lea Sirk, Mojca Menart, Žiga Klančar in Aleksander Radić. Na že 64. tekmovanju za Pesem Evrovizije v Tel Avivu, na katerega letijo pozivi k bojkotu zaradi rasistične politike Izraela v domovini ter na okupiranih palestinskih območjih, pa bosta Zala Kralj in Gašper Šantl nastopila v prvi polovici prvega predizbora v torek, 14. maja, drugi predizbor bo 16. maja in finale 18. maja. Lani v Lizboni na Portugalskem, ko je na predizborih tekmovalo 37 držav, v finalu pa 26, nas je zastopala Lea Sirk s skladbo Hvala, ne! in se v finalu uvrstila na dvaindvajseto mesto. Enako. kot se je leta 1993 Cole Moretti z 1xBandom in pesmijo Tih deževen dan na Irskem (v konkurenci 25 držav), prvo zmagovalko slovenskega izbora za pesem Evrovizije. Izbor z imenom Ema poteka od leta 1997.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine