Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija  |   Oder

Svetovna premiera predstave gledališča La Fura dels Baus v Ljubljani

Priznana zasedba La Fura dels Baus bo na 71. Ljubljana Festivalu nastopila s kar dvema produkcijama v režiji Carlusa Padrisse.
26. in 27. junija bodo bodo v Poletnem gledališču Križank premierno izvedli predstavo Biti ali ne biti. FOTO: Festival Ljubljana
26. in 27. junija bodo bodo v Poletnem gledališču Križank premierno izvedli predstavo Biti ali ne biti. FOTO: Festival Ljubljana
11. 5. 2023 | 14:57
3:13

La Fura dels Baus je španska gledališka skupina, ustanovljena leta 1979 v Barceloni, ki je znana po svojem uličnem gledališču, uporabi nenavadnih prizorišč ter brisanju meja med občinstvom in igralstvom. Sprva so delovali na ulici kot gverilsko gledališče, unikatna znanja, ki so jih pridobili na ta način, pa so pozneje uporabili pri snovanju lastnih predstav. Glavna značilnost barcelonskega gledališča je v pristopu, ki spodbuja vključevanje publike in prilagaja oder arhitekturnim značilnostim posameznega prizorišča. Ustvarjajo sodobne predstave, ki občinstvo spodbujajo z uporabo vizualnih elementov, ustvarili pa so tudi svoj unikatni jezik, slog in estetiko.

Leta 2017 so na Kongresnem trgu navdušili z veličastno scensko kantato Carmina Burana, leto kasneje pa so z enim izmed ustanovnih članov in umetniških direktorjev Carlusom Padrisso na isti lokaciji priredili svetovno premiero predstave Sfera mundi – Potovanje okrog sveta.

FOTO: Festival Ljubljana
FOTO: Festival Ljubljana

Tokrat bo v okviru 71. Ljubljana Festivala skupina s svojim imerzivnim, fizičnim, resničnim in virtualnim gledališčem ponudila izkušnjo, ki bo pokazala, kako premagati strah. 26. in 27. junija bodo ob 21. uri v Poletnem gledališču Križank premierno izvedli predstavo Biti ali ne biti, kombinacijo interaktivnega gledališča in avdiovizualnih vsebin, ki raziskuje občutke strahu in nelagodja današnjih ljudi. Scenografija je digitalna, občinstvo pa je v središču dogajanja, obdano z igralci, ki z njim soustvarjajo predstavo. Tako člani občinstva postanejo protagonisti izkušnje in skupaj z igralci ustvarjajo nadrealistični učinek.

Dva dni pozneje, 29. in 30. junija, bo zasedba s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija predstavila svojo različico Simfonije št. 6, »Pastoralne« L. van Beethovna. Padrissa je simfonijo preoblikoval pod naslovom Pastorala za planet in jo prepletel s skladbami drugih skladateljev. Projekt je poglobljena meditacija o odnosu med naravo in ljudmi, ki raziskuje možnost življenja brez pretirane potrošnje, nastal pa je z ilustracijami in scenografijo Mihaela Milunovića ter ustvarjalnostjo multimedijskega umetniškega studia Eyesberg.


Naročnik oglasne vsebine je Festival Ljubljana

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine