Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Režijski prvenec Valentine Turcu

Tramvaj poželenja Tennesseeja Williamsa v HNK Varaždin s slovensko ekipo
V osrednji vlogi Blanche DuBois bo nastopila Hana Hegedušić. Foto Tiberiu Marta
V osrednji vlogi Blanche DuBois bo nastopila Hana Hegedušić. Foto Tiberiu Marta
9. 5. 2019 | 09:44
10. 5. 2019 | 09:21
2:55
Če je prestop s plesnega na koreo­grafsko polje običajen za baletnega plesalca oziroma plesalko, je prestop med dramske režiserje oziroma režiserke že ­veliko bolj nenavaden. Valentina Turcu je naredila ta korak, danes bo v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) Varaždin premiera­ njenega dramskega prvenca Tramvaj poželenja.

Koreografinja SNG Maribor je v zadnjem desetletju ustvarila vrsto izjemnih baletnih in plesnih predstav, denimo Romeo in Julija,­ Ana Karenina, Bolero, Jevgenij Onjegin in Smrt v Benetkah, ob tem je sodelovala pri oblikovanju giba tudi pri okoli štiridesetih dramskih predstavah. Na podlagi teh izkušenj in ker ji je dramska narativnost blizu ter njene prvine praviloma aplicira tudi pri baletnih projektih, je bilo pravzaprav le vprašanje časa, kdaj se bo poskusila tudi v dramski režiji. Priložnost se ji je ponudila s klasiko Tennesseeja Williamsa, res pa so pri tem odigrale vlogo tudi tragične okoliščine. Za režijo Tramvaja poželenja je bil najprej predviden legendarni režiser Georgij Paro, ki pa je lani preminil.


Režijska knjiga

To seveda ne zmanjšuje uspeha Valentine Turcu, da je prevzela režijo namesto tako priznanega gledališkega avtorja, pravzaprav je dodaten dokaz njenega renomeja. Sama je poudarila, da na področju uprizoritvenih umetnosti ne dela razlik med dramo, opero in baletom, to je zanjo celota, pri uprizoritvah pa so ob tehničnem oziroma obrtnem znanju najpomembnejše prvine »ljubezen, strast, kreativnost, disciplina in odgovornost«.

To velja tudi pri Tramvaju poželenja. Koreografinja si je v filmskem slogu pripravila nekakšno režijsko knjigo, v kateri je natančno razdelala vse vidike, od estetskega koda in vizualne dramaturgije do dinamike in ritma ter seveda vsebinskih pou­darkov predstave. Dejala je, da je takšna predpriprava nujna, na gledališkem odru so vidne tako površnost in nedorečenost kot preforsiranost ali prevelike ­ambicije.

Osrednja protagonista, to sta Hana Hegedušić in Ivica Pucar, ki bosta upodobila Blanche DuBois in Stanleyja Kowalskega, je izbral že Paro, izbor drugih igralcev je naredila Valentina Turcu. Sicer pa bo imela predstava v Varaždinu bo izrazito sloevnski pečat; scenografijo je pripravil Marko Japelj, oblikovalec luči je Aleksandar Čavlek, oblikovalec zvoka Gorazd Vever, avtor videa Matjaž Mrak, kostumograf pa Alan Hranitelj. Po besedah Valentine Turcu je to ekipa, ki o estetskih, vsebinskih in funkcionalnih vprašanjih razmišlja podobno, blizu so jim minimalizem pa tudi potencialni preobrati in presenetljive rešitve med nastajanjem predstave.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine