Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija  |   Oder

Približuje se spektakularni konec, ki ga ne smete zamudit

Poletje se počasi približuje koncu in s pestro izbiro kulturnih dogodkov vstopamo v zadnje festivalske tedne. V družbi priznanih solistov, orkestrov in glasbenih zasedb bomo preživeli prijetne poletne večere in se prežeti z glasbenimi doživetji podali v jesensko obarvan september.  
G. Verdi: Rigoletto FOTO: Marcello Orselli
G. Verdi: Rigoletto FOTO: Marcello Orselli
23. 8. 2018 | 08:05
27. 8. 2018 | 12:17
3:57
Priznana zasedba Gledališča Carla Feliceja iz Genove bo svoje gostovanje ovekovečila z uprizoritvijo slovitega Verdijevega Rigoletta. Verjetno najbolj izstopa cinična tenorska arija La donna è mobile, ki je kot izjemno spevna zaslovela tudi med beneškimi gondoljerji. V glavni vlogi nepremišljenega dvornega norčka Rigoletta bo nastopil italijanski operni pevec Leo Nucci, ki je v svojem obsežnem repertoarju zaslovel kot interpret Verdijevih likov, samo v vlogi Rigoletta pa je nastopil več kot 400-krat. 27. in 29. 8. ob 20.00 v Cankarjevem domu.


Komorni orkester I Solisti Aquilani je v sodelovanju z znamenitim gledališkim in filmskim igralcem Johnom Malkovichem navdušil ljubljansko občinstvo 65. Ljubljana Festivala, letos pa se bo kot solist pridružil brazilski skladatelj, pianist in kitarist Egberto Gismonti. Ta v svoji glasbi velikokrat virtuozno prepleta elemente brazilske ljudske glasbe in klasične glasbene dediščine. Taktirka bo tokrat v rokah argentinskega dirigenta Luisa Gorelika. 28. 8. ob 20.00 v Slovenski filharmoniji.

Christoph Eschenbach FOTO: Luca Piva
Christoph Eschenbach FOTO: Luca Piva
 


 
Kraljevi orkester Concertgebouw FOTO: Arhiv Ljubljana Festival
Kraljevi orkester Concertgebouw FOTO: Arhiv Ljubljana Festival
Sklepni večer 66. Ljubljana Festivala bo zaznamoval Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, ki velja za enega izmed najboljših v svetovnem glasbenem merilu. Kritiki označujejo njegov zvok kot edinstven in uravnotežen – godalna sekcija je »žametno mehka«, zvok trobilne sekcije bleščeče »zlat«, pihala nosijo »izrazito osebno noto«, tolkala pa imajo mednarodni sloves. Vsako leto orkester izvede številne koncerte tako na domačem prizorišču kot tudi na vodilnih svetovnih odrih, ki jih obišče do 250.000 obiskovalcev. Na prizorišču Ljubljana Festivala bodo nastopili vnovič, tokrat pod taktirko dirigenta Manfreda Honecka. 3. 9. ob 20.00 v Cankarjevem domu.



 
Kraljevi orkester Concertgebouw FOTO: Arhiv Ljubljana Festival
Kraljevi orkester Concertgebouw FOTO: Arhiv Ljubljana Festival


Laibach 
se vrača na oder poletnega gledališča Križank, tokrat v sodelovanju s Filharmoničnim orkestrom iz Lvova. Njihov nastop bo pospremljen z bogato vizualno scensko podobo, letos pod taktirko flamskega dirigenta Filipa Rathéja. Zasedba je na pobudo Inštituta Adama Mickiewicza v okviru mednarodnega kulturnega programa Polska 100, ki spremlja stoletnico poljske neodvisnosti, pripravila edinstveno interpretacijo Simfonije št. 3 poljskega skladatelja Andrzeja Panufnika, imenovane tudi Sinfonia Sacra. Na sporedu pa bo tudi orkestralna predelava njihove avtorske glasbe za predstavo Tako je govoril Zaratustra. 7. 9. ob 20.30 v Križankah.
 
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine