Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Prekinitev Festivala Borštnikovo srečanje

Namesto slavnostnega uvoda v jedrni del festivala danes zaključek in podelitev Borštnikovega prstana Petru Boštjančiču
S predstavo <em>Burning Waters</em> in podelitvijo Borštnikovega prstana Petru Boštjančiču se bo festival danes predčasno končal. FOTO: FBS
S predstavo <em>Burning Waters</em> in podelitvijo Borštnikovega prstana Petru Boštjančiču se bo festival danes predčasno končal. FOTO: FBS
16. 10. 2020 | 11:54
16. 10. 2020 | 12:14
2:41
Festival Borštnikovo srečanje (FBS) se je končal, še preden se je sploh zares začel. »Kljub naši zavezanosti in odločnim prizadevanjem za izvedbo festivala v zahtevnih okoliščinah smo bili primorani sprejeti resnično težko odločitev in izvedbo tekmovalnega dela festivala preložiti na prihodnje leto,« je danes dejal umetniški direktor festivala Aleš Novak.

Po njegovih besedah so zaradi poslabšanja epidemiološke situacije, sprejetih ukrepov in priporočil vlade ter na predlog kolegija direktorjev slovenskih gledališč sprejeli odločitev, da ne izvedejo osrednjega dela 55. festivala Borštnikovo srečanje s tekmovalnim programom. Odločitev je bila sprejeta tudi v soglasju z ministrstvom za kulturo in Mestno občino Maribor.

Letošnja festivalska edicija se tako po realizaciji projektov mladinskega in študentskega gledališča ter izvedbo nekaterih simpozijev zaključuje danes. Plesna predstava Burning Water v izvedbi baleta HNK Ivana pl. Zajca z Reke, ki je bila sprva namenjena kot otvoritvena predstava jedrnega dela festivala, je tako postala zaključna, danes pa bodo podelili tudi edino nagrado, to je Borštnikov prstan, ki ga prejme Peter Boštjančič.


Okužbe tudi v umetniških ansamblih


»Festival je bil dobro pripravljen na izvedbo v teh zahtevnih okoliščinah, ohranjali smo visoko stopnjo prilagodljivosti in imeli pripravljenih več scenarijev. Zaradi skokovitega porasta okužb, ki so zašle tudi v umetniške ansamble in ekipe, so se začele vrstiti odpovedi predstav v jedrnem delu programa, tudi v tekmovalnem izboru. Pomemben del slovenskih gledališč z današnjim dnevom ustavlja svoje javno delovanje in pričakujemo lahko, da se bo to v prihodnjih dneh zgodilo tudi v podravski statistični regiji«, je dejal Novak.

Kot je poudaril, bi bilo nadaljevanje izvajanja programa v takih okoliščinah povezano s številnimi tveganji, hkrati pa bi se zaradi odpovedi nekaterih predstav porajale tudi dileme o verodostojnosti letošnjih festivalskih nagrad. »Delimo skupno usodo slovenskih gledališč in skupaj bomo počakali, da epidemija izgubi svojo paralitično moč. Želimo si, da bi ta prekinitev trajala le kratko in da bo učinkovita, zdaj je treba poskrbeti za najranljivejše,« je sklenil Novak.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine