Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Božiček

Predstava bo na sporedu Mestnega gledališča Ptuj nocoj ob 19.30.
FOTO: Stanislav Zebec Stanč
FOTO: Stanislav Zebec Stanč
M. V.
22. 1. 2019 | 06:00
1:49
Po septembrski premieri v Mini teatru bodo v Mestnem gledališču Ptuj nocoj ob 19.30 pripravili še ptujsko premiero monodrame Božiček. Koprodukcija Mini teatra in Mestnega gledališča Ptuj temelji na delu priznanega in večkrat nagrajenega sodobnega irskega dramatika in scenarista Conorja McPhersona, ki ga je The New York Times razglasil za najboljšega dramatika svoje generacije.

Za njegova dela so značilni izjemna karakterizacija in živost likov ter zelo živ, sugestiven in duhovit tok pripovedi. V predstavi Božiček razmišlja o staranju in razpadu. Zgodba pripoveduje o gledališkem kritiku, zaljubljenem v mlado gledališko igralko. Kot so zapisali v Mini teatru, je tema preprosta in njegova razmišljanja o staranju bi lahko spominjala na krizo srednjih let, a avtor se temu izogne. V neprekinjeni pripovedi spretno vijuga in menja načine pripovedovanja, od kratkih misli, ki jih pijan človek lahko nameni samemu sebi, do pravljičnosti, ki bi bila vredna bratov Grimm in izvira iz spomina na zgodbe, ki mu jih je povedal vampir William.

Nenavadno je opisano kot vsakdanje, vsakdanje pa se spušča v temo groteske. McPherson je Božička napisal leta 1996, leto zatem pa za monodramo prejel nagrado George Devine Award. V slovenski jezik je Božička prevedel Peter Srpčič, sicer tudi scenarist in režiser nocojšnje uprizoritve, v naslovni vlogi nastopa ptujski igralec Gorazd Jakomin, v videu pa Urška Centa. Ponovitev 25. januarja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine