Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Slovenija bo častna gostja šele leta 2023

Zaradi pandemije predstavljanje častnih gostiteljic na največjem knjižnem sejmu na svetu v Frankfurtu.
Tudi Frankfurtski knjižni sejem je zamajala globalna pandemija. FOTO: Reuters
Tudi Frankfurtski knjižni sejem je zamajala globalna pandemija. FOTO: Reuters
STA, I. Š.
7. 7. 2020 | 11:00
12. 7. 2020 | 17:17
2:15
Kot so sporočili z Javne agencije za knjigo RS, bo Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma leta 2023 namesto leta 2022. Morda to ni tako slabo, saj bo zdaj več časa za priprave.

Zamik je nastal, ker je Kanada, letošnja častna gostja sejma, zaradi posledic pandemije covida-19 sejem in vse vpletene države s podpisanimi pogodbami zaprosila za preložitev svojega gostovanja v leto 2021, saj je obstajala bojazen, da bi bilo obiskovalcev sejma bistveno manj kot preostala leta.

Letošnji sejem naj bi potekal od 14. do 18. oktobra, a v precej manjšem obsegu kot doslej.


 

Vedno manj udeležencev


Koliko založb se bo letos predstavilo na sejmišču, še ni jasno. Direktor sejma Jürgen Boos je konec maja računal na približno tretjino udeležencev glede na pretekla leta.

Juergen Boos, direktor frankfurtskega knjižnega sejma. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Juergen Boos, direktor frankfurtskega knjižnega sejma. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


A glede na razmere bo vodstvo sejma prve številke o udeležbi imelo šele sredi avgusta. Nekatere večje založbe, med njimi Holtzbrinc in Randomhouse, so sicer udeležbo na letošnjem sejmu že odpovedale.
Sejem bo spremljala podelitev nemške književne nagrade 12. oktobra in nagrade za mir 20. oktobra. Po pisanju DPA nobeden od terminov ni negotov, saj bo lahko podelitev nagrade za mir v cerkvi sv. Pavla v Frankfurtu spremljalo le sto udeležencev, podelitev nemške književne nagrade pa bo potekala brez občinstva.

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki ga prirejajo od leta 1949, običajno naštejejo okoli 300.000 obiskovalcev, predstavlja pa se okoli 7500 razstavljavcev iz več kot stotih držav.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine