Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Šest dni izbranega knjižnega razkošja

33. prodajna razstava Frankfurt po Frankfurtu v največji slovenski knjigarni tokrat v ospredje postavlja knjige o oblikovanju.
Na razstavi Frankfurt po Frankfurtu poleg jagodnega izbora nagrajenih tujih leposlovnih del predstavljajo tudi dela slovenskih avtorjev, ki so izšla v tujini. Foto Tomi Lombar
Na razstavi Frankfurt po Frankfurtu poleg jagodnega izbora nagrajenih tujih leposlovnih del predstavljajo tudi dela slovenskih avtorjev, ki so izšla v tujini. Foto Tomi Lombar
11. 11. 2019 | 14:55
11. 11. 2019 | 15:13
6:59
Če razstavljaš več kot sedem tisoč knjig več kot tristopetdesetih založb iz Velike Britanije, ZDA, Italije, Nemčije, Francije, Španije, Rusije, Hrvaške in Srbije, se ne pogovarjaš o paletah knjig, ampak o številu vlačilcev, ki v mesto tovorijo najboljše tuje knjige preteklega leta z različnih področij in v zadnjem letu nagrajena leposlovna dela. Tako je bilo zadnji mesec s tistimi, ki so v največji slovenski knjigarni, Konzorciju, pripravljali triintrideseti Frankfurt po Frankfurtu. Razstavo so odprli danes, enajstega enajstega ob enajsti uri.

Nekdaj smo knjige z Nemškega na Slovensko tovorili v sodih, danes uporabljamo drugačna vozila, a kljub temu, da so nam kakršne koli knjige zdaj tako rekoč vedno dosegljive z nekaj kliki miške ali dotiki zaslona, eno ostaja isto: šteje knjigotrška kompetentnost, ki je zmožna iz morja naslovov, vsako leto predstavljenih ob Majni na največjem knjižnem sejmu na svetu, izbrati crème de la crème. To počne ekipa, ki pripravlja Frankfurt po Frankfurtu, razstavo, ki ponudi na ogled in v nakup izbrana dela s področja družboslovja, naravoslovja, humanistike in umetnosti in najodličnejše leposlovne naslove.

Po besedah direktorice Javne agencije za knjigo Renate Zamida so v času priprav na frankfurtski sejem 2022, ko bo kot častna gostja gostovala Slovenija, v Konzorcij pripeljali precej nemških gostov in vodstvo sejma je bilo navdušeno, da kaj takega, kot je razstava »frankfurtskih knjig,« sploh obstaja.
 

Slovenska ilustracija in oblikovanje


Tudi Iva Premerl, direktorica Mladinske knjige Trgovine, je na današnjem odprtju letošnje izdaje razstave to potrdila, Slovenci smo s táko razstavo unikatni. Dodala je še, da primerjava prireditve z začetka, leta 1987, in današnjo, omogoča ugotovitev, da se je v sami pripravi in načinu iskanja knjižnih naslovov marsikaj spremenilo, predvsem zaradi informatizacije poslovanja, pa tudi vse več se bere in kupuje tujih knjig, vendar pa so enaki ostali entuziazem prirediteljev, knjižnih selektorjev, sodelovanje s knjižnicami in ostalo strokovno javnostjo, prepoznavnost projekta in izbor branja kot načina življenja, izobraževanja in preživljanja prostega časa.

V letošnjem izboru je poudarek na knjigah o oblikovanju, in o tej temi imajo slovenske založbe kaj pokazati, je dodala Iva Premerl, »od vrhunskih arhitekturnih stvaritev do prepoznavnih modnih predmetov, od številnih priznanih industrijskih oblikovalcev do pretanjenih obrtniških izdelkov, z izbiro osrednje teme želimo dati poudarek tudi knjigam s področja oblikovanja, ki so izšla v svetu.«

Zamida je v nagovoru še povedala, da imamo na področju oblikovanja številne izjemne knjige, priložnost zanje ne bo le na gostovanju leta 2022 v Frankfurtu, ampak tudi v Bologni leta 2021, kjer bodo lahko predstavili številne vrhunske slovenske ilustratorje in oblikovalce.
 

Razkošen jagodni izbor


Vodja leposlovja knjigarne Konzorcij Katarina Baša je povedala, da so po tradiciji na razstavo uvrščena dela nagrajencev in finalistov najpomembnejših evropskih in svetovnih literarnih nagrad in drugi odmevnejši naslovi. Kot vsako leto predstavljajo knjige v angleškem, francoskem, španskem, ruskem, nemškem in italijanskem jeziku, po daljšem času tudi novosti s hrvaškega in srbskega knjižnega trga (knjige nominirancev nagrade Meše Selimovića, Ninove nagrade, hrvaške književne nagrade Tportala, Njegoševe nagrade itd.)

Predstavljena so dela nagrajencev in finalistov najpomembnejših evropskih literarnih nagrad: The Testaments Margaret Atwood in Girl, Woman, Other Bernardine Evaristo (nagrada booker), Celestial Bodies Jokhe Alharthi (nagrada booker international), The Overstory Richarda Powersa (Pulitzer Prize), An American Marriage Tayari Jones (nagrada Woman Prize for Fiction), pozabili niso na znanstveno-fantastični žanr in nagrade hugo, nebula in Arthur C. Clarke, kjer letos še posebej izstopa roman Rosewater Tada Thompsona, roman Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon Jeana-Paula Duboisa (nagrada goncourt), Dieu, Allah, moi et les autres Salima Bachija (nagrada renaudot), Herkunft Saše Stanišića, dobitnika nemške književne nagrade, pa delo letošnjega dobitnika nagrade strega Antonia Scuratija, roman o Mussoliniju M. Il figlio del secolo … ter drugi leposlovni naslovi, ki so zaznamovali preteklo leto.
 

Leposlovni vrhunci


Med razstavljenimi deli je tudi jagodni izbor, najodmevnejši naslovi tega leta, na primer Quichotte Salmana Rushdieja, nova zbirka kratkih zgodb in esejev Grand Union Zadie Smith, angleški prevod romana Serotonin Michela Houellebecqa, novi roman Machines Like Me Iana McEwana ter Harukija Murakamija Killing Commendatore, tudi pesniška zbirka Indecency Justina Phillipa Reeda in drugi naslovi.

Po uveljavljeni tradiciji razstava Frankfurt po Frankfurtu opozarja tudi na knjige slovenskih avtorjev, ki so v preteklem letu izšle v tujih jezikih: med njimi so na letošnji razstavi hrvaški prevod prvenca Ivane Djilas Hiša, večkrat nagrajeno delo Jasmina Freliha Na/pol, italijanski prevod dobitnice zadnjega kresnika Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, francoski prevod romana Draga Jančarja In ljubezen tudi in hrvaški prevod Kronosove žetve Mojce Kumerdej.

Kar zadeva razdelek priročniške literature, je največ razstavljenih priročnikov s področja kulinarike, turistike, osebne rasti in duhovnosti, zdravja in športa svetovno znanih založnikov (Lonely Planet, Insight Guides, Marco Polo, Dorling Kindersley, Penguin, Hardi Grant …), med strokovnimi deli je največ izpostavljenih knjig vrhunskih mednarodnih strokovnjakov s področja naravoslovja in družboslovja, zastopane so vse največje svetovne založbe (Routledge Taylor & Francis Group, Wiley, Elsevier, Sage, Eurospan, CRC Press…) in založbe najpomembnejših univerz ter inštitutov (Oxford University Press, Cambridge UP, MIT, Yale UP, Harvard UP). Razstava ponuja tudi veliko izbiro del tudi za vse, ki jih zanima umetnost (slikarstvo, oblikovanje, arhitektura, film, fotografija, glasba).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine