Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Novosti treh različnih pisateljic

Novi prevodi romanov Susanne Jansson Zimska voda, Mine Lystad Luzerka in Christelle Dabos Spomin Babilona.
Zimska voda Susanne Jansson je izšla posthumno. FOTO: arhiv agencije
Zimska voda Susanne Jansson je izšla posthumno. FOTO: arhiv agencije
24. 11. 2020 | 08:55
24. 11. 2020 | 10:24
4:33
Susanne Jansson
Zimska
Zimska

Zimska voda
prevod Danni Stražar
Učila, Tržič, 2020

Po uspešnem prvencu Skrivnostno barje je švedska pisateljica Susanne Jansson izdala naslednjo kriminalko, ki pa je žal tudi njena zadnja. Preminula je lani zaradi raka. Že v prvenec je vtisnila precej avtobiografskih elementov, tokrat je to še bolj izrazito. Nekdanja novinarka in fotografinja je svojo drugo kriminalko postavila na slikovit otok Orust na zahodni obali Švedske. Tam v stari ribiški koči živita Martin in Alexandra s triletnim sinom Adamom in hčerko Nellie, ki je stara le nekaj mesecev. Alexandra s hčerko odpotuje v København, Martin in Adam pa načrtujeta piknik ob morju. Ko mu zazvoni telefon, Martin le za hip pogleda stran in Adam izgine. Začne iskati sina, pri tem pa mu pomaga umetniška fotografinja Maya Linde. Ta se je na otok preselila za eno leto, ker si je želela nekaj odločno spremeniti v svojem življenju. Svojčas je delala kot honorarna policijska fotografinja in se je navzela nekaj policijskih preiskovalnih metod. Zato se močno začne zanimati za Adamovo izginotje. Spoprijatelji se z Martinom in postane njegova zaupnica. Skupaj odkrijeta nekaj presenetljivih skrivnosti.

Mina Lystad
Luzerka
Luzerka

Luzerka
prevod Marija Zlatnar Moe
Miš, Dob, 2020

Norveška pisateljica Mina Lystad se je v prejšnjih službah kot scenaristka za televizijo dobro izurila v pisanju napetih zgodb. Zgodbe brez drame in zapleta so dolgočasne, zato so njene nasprotje temu. Piše predvsem za mladino in se loteva večnih najstniških tem od tesnobe, osamljenosti, eksplozije čustev do priljubljenosti. Ravno o slednji govori mladinski roman Luzerka. Zagotovo se vsak od nas spomni svojih najstniških let, ko nismo bili najbolj priljubljeni v razredu niti največji frajerji na šoli. No, tako se počuti večina, vendar to bolj ali manj skriva. Strastna želja, da bi bila kul, je tudi največje breme Marie, ki je navadna, običajna, neizstopajoča. Izstopa le, kadar se trudi biti kul in frajerska, pa ji ne uspe in je tarča posmeha. Želi biti kot popularna sošolka Heddy, vendar neuspešno. Ima pa prijatelja Espena, s katerim je lahko takšna, kakršna je. Nato jim učitelj da nalogo, da morajo ustvariti nekaj, kar se bo prijelo na družbenih omrežjih. Ko Marie objavi simpatičen video o tem, kako nerodna je, v trenutku zaslovi. Všečki dežujejo in vsi se smejijo njenim poskusom, kako biti kul. Njena priljubljenost narašča, hkrati pa se sprašuje, a je to sploh kaj vredno. 

Christelle Dabos
spomin
spomin

Spomin Babilona
prevod Živa Čebulj
Sanje, Ljubljana, 2020

Izšel je tretji del fantazijske kvadrologije Zrcalka, v kateri se junakinja Ofelija odpravi na pravo pustolovščino, polno zarot in nenavadnih zapletov. V tretjem delu sage nadarjena francoska pisateljica Christelle Dabos pred bralci razgrne mesto Babilon. Ofelija tja pripotuje pod lažnim imenom, imenovana je bila za kraljevo podpripovedovalko. Na svoji koži občuti puščice sovraštva in zarot, ki letijo izpod zlatih stropov Oblakovega, lebdeče prestolnice Pola. Znajde se v sredi političnih spletk in nezanesljivih zavezništev, ki krojijo usodo tako plemenitašev kot navadnih ljudi. Globoko v Babilonu namreč leži nedoumljiva skrivnost, ključ, ki bi utegnil odkleniti vrata v preteklost in negotovo prihodnost. Ob tem pa se dogajajo skrivnostna izginotja vplivnih in pomembnih osebnosti. Ofelija se hočeš nočeš znajde v kolesju preiskave. Avtorica Christelle Dabos se je rodila na Azurni obali, kjer je odraščala v Cannesu v glasbeni družini. Izšolala se je za knjižničarko, vendar je ob preselitvi v Belgijo zbolela. Pisanje ji je pomagalo pri dolgi rehabilitaciji, v pomoč pa ji je bila internetna združba piscev Silver Plume. Lotila se je pisanja zapletene kvadrologije Zrcalka, ki jo v svetu fantazijskih romanom primerjajo s Harryjem Potterjem J. K. Rowling in Njeno temno tvarjo Philipa Pullmana.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine