Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Kritiško sito dobi Muanis Sinanović

Pesnik in prozaist slavi s pesniško zbirko Krhke karavane.
Muanis Sinanović Foto Matej Pušnik/arhiv Vodnikove Domačije Šiška
Muanis Sinanović Foto Matej Pušnik/arhiv Vodnikove Domačije Šiška
2. 6. 2021 | 18:15
2. 6. 2021 | 19:03
2:08
Društvo slovenskih literarnih kritikov je na prireditvi na vrtu Vodnikove domačije v Šiški, ki jo je vodila Aleksandra Gačić, podelilo nagrado kritiško sito. Gre za edino literarno nagrado pri nas, ki jo za najboljše literarno delo preteklega leta podeljujejo literarni kritiki. Glasovanje poteka v dveh krogih, pri njem pa imajo možnost sodelovati vsi člani društva.

FOTO: promocijsko gradivo
FOTO: promocijsko gradivo

Tokrat je nagrado prejel Muanis Sinanović (1989) za zbirko Krhke karavane, ki je izšla pri založbi LUD Literatura. V njenem opisu na spletni strani založbe piše, da je Sinanović z njo "po bolj formalnih eksperimentih prejšnjih del našel zrel glas, ki v premišljeni in dodelani poeziji razmišlja o identiteti posameznika v času družbenih sprememb. Njegova poezija je obenem osebna in družbeno kritična, njegov glas je glas mladega posameznika, a tudi kateregakoli pripadnika manjšin. V izjemno učinkoviti zbirki se posveča tudi temam, kot so migracije, religija in drugačnost, kar zbirki daje pomembno družbeno težo."


Muanis Sinanović je pesnik, pisec in kritik ter vse bolj uveljavljen mislec mlajše generacije, ki objavlja v več revijah, portalih in drugih publikacijah. Doslej je izdal štiri pesniške zbirke, eksperimentalni "balkanofuturistični" roman Anastrofa in zbirko esejev Beat v svetu (LUD Šerpa, 2021). Za svojo prvo zbirko Štafeta okoli mestne smreke (KUD France Prešeren, 2011) je prejel nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec. Njegova poezija je bila umeščena v več antologij in prevedena v nekaj jezikov; izbor njegovih pesmi je pri Srbskem kulturnem centru Danilo Kiš izšel tudi v dvojezični izdaji.

Za kritiško sito so bili nominirani še Tina Kozin s pesniško zbirko Nebo pod vodo, Borut Kraševec z romanom Agni, Lucija Stepančič z romanom Naj me kdo zbudi in Tone Škrjanec s pesniško zbirko Nekaj o nas kot živalih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine