Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Dobil je krila in dve nogi

Na srečanju pesnikov, kritikov in prevajalcev tudi o odnosu med poezijo in svetim.
Pomemben dejavnik festivala je stik z lokalnim prebivalstvom. FOTO: Boštjan Lah
Pomemben dejavnik festivala je stik z lokalnim prebivalstvom. FOTO: Boštjan Lah
31. 8. 2021 | 22:00
10. 11. 2021 | 11:19
4:52

V Ljubljani in Rogaški Slatini se danes začenja že 18. festival Pranger. Trajal bo do 4. septembra. V središču bodo kritiške razprave o devetih izbranih pesniških zbirkah, izdanih v minulem letu, ter podelitev Stritarjeve nagrade za mladega kritika ali kritičarko, prinaša pa tudi program za otroke ELA – Mali Pranger ter program prevodov slovenske poezije v nemščino (Frankfurt 2023).

image_alt
Pesnik, ki ne piše v maternem jeziku, laže


Na tiskovni konferenci na vrtu Društva slovenskih pisateljev so polnoletno izvedbo festivala predstavili Urška P. Černe, prevajalka in soustanoviteljica festivala, Veronika Šoster, ena od sodelujočih kritikov, Nataša Koražija, direktorica Knjižnice Rogaška Slatina in koordinatorka programa ELA, ter Dušan Merc, predsednik pisateljskega društva, ki podeljuje Stritarjevo nagrado.

Letošnji Pranger bo nekoliko drugačen, saj gre v smeri vizualizacije in digitalizacije, je povedala Urška P. Černe. Razprave bodo v živo predvajali tudi na facebooku in youtubu. Festival je v zadnjih letih dobil »krila in dve nogi«, je dodala. Ustanovili so namreč še prevodno-kritiški festival Prevodni Pranger, ki ga sofinancira mariborska občina, in mednarodni program literarnega transferja Lyrikbook, ki ga sofinancira javna agencija za knjigo.
V kritiških razpravah bodo – tokrat zadnjič, saj se jim izteka dvoletni mandat – sodelovali Veronika Šoster, Diana Pungeršič in Peter Semolič.

Vsak od njih si je izbral tri avtorje in njihove novejše pesniške zbirke, o njih bo govor v razpravah, ki jih bo vodila Stritarjeva nagrajenka za leto 2017 Maja Šučur. Peter Semolič je izbral zbirke Saladinovo ihtenje Krištofa Dovjaka (Hiša poezije), Od anusa do želve Iva Stropnika (Velenjska knjižna fundacija) in Pojave Maje Vidmar (LUD Literatura). Diana Pungeršič je izbrala Sonce na balinišču Marka Matičetova (Medium), Srčnice / Herzblätter Mance Košir (Mohorjeva Celovec, prev. Ivana Kampuš) in Drseči svet Nine Medved (JSKD). Izbor Veronike Šoster pa zajema Rane rane Anje Novak - Anjute (Sanje), Krhke karavane Muanisa Sinanovića (LUD Literatura) in Najbolj idiotsko avtobiografijo na svetu in izven Dejana Kobana (Ignor, IA). Stritarjev nagrajenec bo znan 3. septembra.

Urška P. Černe je skupaj z bratom Goranom ter Davidom in Lucijo Stupica festival Pranger ustanovila leta 2004. FOTO Boštjan Lah
Urška P. Černe je skupaj z bratom Goranom ter Davidom in Lucijo Stupica festival Pranger ustanovila leta 2004. FOTO Boštjan Lah


Drugi steber Prangerja so mednarodni stiki, je dejala Urška P. Černe – tudi letos bo tuji jezik v fokusu nemščina. Program bodo izvedli oktobra in novembra z gostom Asmusom Trautschem, »direktorjem s Prangerjem edine primerljive institucije, ki je bila ustanovljena leta 2018 v Berlinu – Akademie für Lyrikkritik, Akademije za kritiko poezije«. Njihovi formati so »zanimivo drugačni«, saj razprave sproti vizualizirajo, pa tudi veliko krajše so. Trautsch je urednik založbe za poezijo, pesnik, profesor filozofije, prevajalec in kritični intelektualec. »Obetamo si vpogled v nemško literarno pokrajino pred nastopom Slovenije kot častne gostje na Frankfurtu 2023,« je še povedala Urška P. Černe. Oktobra in novembra bodo mladim v Ljubljani in Mariboru v okviru Kritiškega studia namenjene delavnice literarne in prevodne kritike.
 

Poezija ima prihodnost


Prvi dogodek festivala je bil nocoj ob 19. uri v Trubarjevi hiši literature, in sicer konceptualna razprava Poezija in sveto z gosti urednico Slovenske matice Miljano Cunta, Jonatanom Vinklerjem in Igorjem Škamperletom, ki jo bo vodil David Bandelj. Tako z njo kot z izborom zbirke Srčnice / Herzblätter festival odpira »v Sloveniji domala tabuizirano temo duhovne poezije«.

Predsednik pisateljskega društva Dušan Merc ugotavlja, da je »pesniška prihodnost zagotovljena«, izrazil pa je željo, da bi se mladi kritiki postarali kot kritiki, saj bodo tako živa priča razvoja slovenske poezije in slovenskega jezika. Po sklepu upravnega odbora društva bo Stritarjeva nagrada vredna dvakrat več kot doslej, a še vedno ne toliko, kot bi si želel, je pripomnil.

Nataša Koražija, direktorica Knjižnice Rogaška Slatina in koordinatorka Malega Prangerja, imenovanega tudi ELA, po sokrajanki Eli Peroci, je dejala, da je ta letos potekal v posebnih razmerah. Na pesniški natečaj na temo svobode je prispelo manj prispevkov kot sicer, a so bili z izkupičkom (109) vseeno zadovoljni. Podelitev nagrad 20 nadobudnim mladim pesnikom je bila virtualna, otroci so jo popestrili s prikupnimi videopredstavitvami, obenem pa izrazili željo po mentorstvu. Ela Peroci bi prihodnje leto praznovala 100 let. V Rogaški Slatini bo celotno leto 2022 v znamenju obletnice njenega rojstva, Pošta Slovenije pa jo bo počastila z znamko.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine