Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Z glasbo v poletje v slovenskih mestih

Deseta izdaja svetovne iniciative Fête de la musique bo najbolj odmevala v Ljubljani in še drugih trinajstih mestih.
Letos bo na Prazniku glasbe nastopilo več kot 150 glasbenih zasedb v štirinajstih mestih. FOTO: Lovro Megušar
Letos bo na Prazniku glasbe nastopilo več kot 150 glasbenih zasedb v štirinajstih mestih. FOTO: Lovro Megušar
21. 6. 2023 | 07:00
21. 6. 2023 | 09:30
3:56

Danes, na prvi poletni dan, tudi Slovenija praznuje svetovni dan glasbe, ki je nastal kot svetovna iniciativa Fête de la musique. Kar štirinajst slovenskih mest se je letos pridružilo prazniku glasbe, ki bo danes prinesel glasbo na ulice. Za spremljanje lokacij in nastopajočih na Prazniku glasbe je priporočen obisk uradne spletne strani dogodka.

Ameriški glasbenik Joel Cohen, takrat uslužbenec francoske radijske postaje, je leta 1976 predlagal celonočno glasbeno slavje na prvi dan poletnega solsticija. Njegovo idejo je pet let pozneje uresničil takratni francoski minister za kulturo Jack Lang in prvo praznovanje z imenom Fête de la musique je potekalo 21. junija 1982 v Parizu. Danes iniciativa Fête de la musique vključuje več kot 150 držav in več kot 700 mest z vsega sveta.

V številnih afriških državah je ta dan razglašen za državni praznik. Na ta dan so prebivalci mest in vasi povabljeni, naj v svojih soseščinah, ulicah in parkih igrajo glasbo. Prav tako na organiziranih koncertih, ki so brezplačni, nastopajoči igrajo za zabavo, in ne za denar.

Z glasbo na ulice

Ko je oktobra leta 1981 Maurice Fleuret postal direktor odseka za glasbo in ples francoskega ministrstva za kulturo, je ministru Jacku Langu predstavil svoje razmišljanje o tem, da bi imeli glasbo povsod. V raziskavi o kulturnih navadah Francozov je leta 1982 namreč ugotovil, da kar pet milijonov državljanov, od tega polovica mladih, igra neki inštrument. Imel je željo, da bi vsi ti nastopali na prostem, in je nad tem navdušil tudi ministra za kulturo, ki je idejo podprl. Tako se je leta 1982 začelo vse bolj razširjeno praznovanje glasbe.

Desetič v Sloveniji

Tej svetovni glasbeni pobudi, ki se je v 41 letih močno razširila, se desetič na praznovanju pridružuje tudi Slovenija. Po prvih dveh edicijah, ki ju je v letih 2011 in 2012 organizirala Zadruga Celinka, na pobudo Mestne občine Ljubljana Praznik glasbe od leta 2015 nepretrgoma poteka pod krovno organizacijo SIGIC – Slovenskega glasbenoinformacijskega centra. Prazniku glasbe se vsako leto priključijo nova mesta. Tokrat se bo praznovalo v kar štirinajstih slovenskih krajih, poleg Ljubljane še v Dravogradu, Piranu, Izoli, Portorožu, Kopru, Ankaranu, Litiji, Novi Gorici, Celju, Črnomlju, Postojni, Tolminu in Železnikih. Nastopilo pa bo več kot 150 različnih glasbenih zasedb.

Ob svetovnem dnevu Praznik glasbe glasbeniki nastopajo praviloma na manj običajnih mestih, kot so ulice, trgi, parki, muzeji, bolnišnice in druga mesta, kjer s svojimi nastopi presenetijo mimoidoče. V skladu s smernicami Fête de la musique so vsi nastopi za obiskovalce brezplačni. Koncerti so organizirani v duhu spontanih uličnih dogodkov. Ker glasbeniki za svoje nastope niso plačani, jih lahko občinstvo nagradi s prostovoljnimi prispevki. Praviloma Praznik glasbe poteka brez generacijskih in žanrskih omejitev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine