Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Veličastni Rigoletto, tradicionalni Kreslin

Zaključni teden velikega poletnega festivala
Ustvarjalci Rigoletta, Darko Brlek in in Vlado Kreslin<br />
Foto: Tomi Lombar
Ustvarjalci Rigoletta, Darko Brlek in in Vlado Kreslin<br /> Foto: Tomi Lombar
29. 8. 2018 | 10:00
29. 8. 2018 | 10:42
3:39
Eden vrhuncev letošnjega Ljubljana Festivala je bil ponedeljkov Verdijev Rigoletto, ki je navdušil občinstvo, da je nastopajočim namenilo desetminutne stoječe ovacije in klice na bis. Danes bo v Cankarjevem domu ponovitev, spet s sijajnim baritonistom Leom Nuccijem v produkciji genovske operne hiše Carla Feliceja in pod dirigentskim vodstvom Gianluce Marciana.


Kot je na včerajšnji tiskovni konferenci povzel dogajanje direktor in umetniški vodja Darko Brlek, je bila ponedeljkova izvedba Rigoletta izjemna, in prav tako izvedbo in dober sprejem pričakuje tudi nocoj. Posebno ponosen pa je bil, da je vlogo Rigoletta odigral znameniti italijanski operni pevec Leo Nucci. Ta je že postal pojem za Verdijeve opere in prava poosebitev lika, ki ga je odigral že več kot 500-krat.

Kot je povedal italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichilo, je bila kulturna izmenjava med Slovenijo in Italijo vedno zelo pomembna in predvsem je potekala v obe smeri. Nastop Genovske opere, ki je njeno prvo gostovanje na tujem po tragičnem podrtju mostu pred dvema tednoma, je hkrati tudi vabilo na obisk tega največjega italijanskega pristaniškega mesta, ki ima bogato kulturno zgodovino, je poudaril njen direktor Maurizio Roi. To je bil tudi prvi nastop te operne hiše v Ljubljani in zelo so zadovoljni, da so jo končno obiskali.

Brlek je poudaril, da so se za Rigoletta odločili predvsem zaradi Nuccija, saj je eden tistih, ki ga najbolj pooseblja. Nucci je povedal, da zagotovo bolje zveni ko poje, kot pa ko govori. »Vesel sem, da sem spet na ljubljanskem festivalu, kjer sem nazadnje gostoval leta 2012. Prvič pa sem nastopil v Ljubljani 1979., ko sem pel v Seviljskem brivcu. Zelo sem vesel, da sem tu, še posebno čaroben večer pa je bil v ponedeljek, bila je res dobra predstava, ki smo jo postavili na oder skupaj, Genovčani in Ljubljančani.«

Očitno ganjen nad močnim čustvenim odzivom, ki ga je doživel od ljubljanskega občinstva v ponedeljek, je dodal: »Ne morete si predstavljati, kaj nam, ki stojimo na odru, pomeni tak aplavz. Naj dodam, da mi je velika čast nastopiti v Ljubljani, tem lepem mestu.«

Že kar 27 poletij zapored na poletnem ljubljanskem festivalu nastopa Vlado Kreslin. Petkov koncert bo imel v prenovljenih Križankah, ki pa še nimajo strehe, tako da bodo koncert v primeru dežja prestavili v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. »V petek pridem v Križanke z zasedbo, s katero sem prihajam že 27 let, z Malimi bogovi, ki bo sicer nekoliko pomlajena. Prišla bo tudi nekoliko starejša Beltinška banda, v kateri je oblast prevzel moj oče Milan Kreslin. Z nami pa bo na odru gostoval tudi Big band Orkestra Slovenske vojske. Ne obljubljam nič spektakularnega, razen glasbo, znoj in solze. Edina stvar, s katero se lahko pohvalimo letos, je album, in sicer prvenec, ki ga je moj oče izdal za svoj 90. rojstni dan. To bo njegov prvi ljubljanski nastop po izidu. V bendu je torej nekaj novih ljudi, imamo nekaj nove glasbe in smo za eno leto pametnejši in zrelejši,« se je še nasmehnil Kreslin.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine