Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Umrl je oče bossa nove João Gilberto

Pevec, kitarist in skladatelj, eden največjih brazilskih glasbenikov, je umrl v starosti 88 let.
João Gilberto. FOTO: Marco Hermes/AFP
João Gilberto. FOTO: Marco Hermes/AFP
7. 7. 2019 | 00:12
7. 7. 2019 | 14:28
2:41
V starosti 88 let je umrl eden največjih brazilskih glasbenikov in pionir glasbenega žanra bossa nova João Gilberto, poroča mednarodni tisk. Umrl je na svojem domu v Riu de Janeiru, in sicer po obdobju bolezni. V zadnjih letih se ni pojavljal v javnosti.

Novico o slovesu pevca pesmi, kot so Chega de SaudadeDesafinado ali The Girl from Ipanema, ki jo je posnel z ženo Astrud Gilberto in ameriškim saksofonistom Stanom Getzom ter ostaja še danes globalno priljubljen standard bossa nove, je na Facebooku objavil njegov sin Marcelo Gilberto.



Skupaj z Antoniom Jobimom in Viniciusom de Moraesom je bil eden najpomembnejših ustvarjalcev glasbenega stila bossa nova. Velja za tistega, ki je melodičnost brazilske portugalščine in glasbeno čutnost ponesel v svet. Med poznavalci bossa nove, ki izhaja iz rafinirane interpretacije sambe z elementi jazza in bluesa, se je ustalilo mnenje, da Brazilci govorijo, kot bi peli, in pojejo, kot da bi govorili.



Gilberto se je rodil leta 1931 v mestu Juazeiro v Bahiji, prvo kitaro mu je dedek kupil, ko je bil star 14 let, peti pa je začel pri 18 letih. A je v družini naletel tudi na neodobravanje. Oče ga je zaradi nenavadnega sloga petja in odmika od življenja, ki ga je sam imel za normalno, nekoč napotil v mentalno ustanovo.



Gilbertova plošča in istoimenska pesem Chega de Saudade, izdana leta 1958, po njegovi preselitvi v Rio de Janeiro, je spremenila bossa novo v uspešnico. Ta glasbeni žanr se je sicer pojavil v intimnosti stanovanj in nočnih klubov južne cone Rio de Janeira. Sprva so izraz uporabljali le kot oznako novega načina petja in igranja v tistem času.



Z leta 1964 izdanim albumom Getz/Gilberto, ki ga je posnel s Stanom Getzom, je Gilberto dosegel milijonske naklade, več grammyjev in izjemno mednarodno popularnost. Ob Braziliji je živel tudi v ZDA in Mehiki, sodeloval pa tudi z drugimi legendami brazilske glasbe, kot sta Gilberto Gil in Caetano Veloso.

»Bil je vodilni glas najprepoznavnejšega brazilskega glasbenega sloga na svetu in revolucionaren, četudi v resnici sploh ni imel tega namena,« je o njem zapisal glasbeni novinar brazilskega časopisa Globo Bernardo Araujo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine