Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Ugibanj je konec, znani so finalisti Evrovizije 2019

Znanih je vseh 20 držav, ki so se z obeh polfinalnih večerov prebile v sobotni finale.
Za favorita letošnje Evrovizije na stavnicah že dolgo velja Nizozemec Duncan Laurence. FOTO: Jack Guez/AFP
Za favorita letošnje Evrovizije na stavnicah že dolgo velja Nizozemec Duncan Laurence. FOTO: Jack Guez/AFP
16. 5. 2019 | 20:00
17. 5. 2019 | 00:32
5:16
Za nami je še drugi polfinalni večer letošnje Evrovizije, znanih je vseh 20 predstavnikov članic televizijske mreže EBU, ki se bodo v dvorani Expo v Tel Avivu pomerili na finalnem večeru v soboto, na katerem so organizatorji nocoj po ugibanjih dokončno potrdili tudi nastop Madonne.

Finalisti, ki so na drugem večeru prepričali nacionalne žirije in gledalce prenosa, so predstavniki Severne Makedonije, Nizozemske, Albanije, Rusije, Švedske, Azerbajdžana, Danske, Norveške, Švice in Malte.

Pridružili se bodo deseterici s torkovega prvega večera, v kateri so predstavniki Grčije, Belorusije, Srbije, Cipra, Estonije, Češke, Avstralije, Islandije, San Marina in Slovenije. In seveda predstavnikom gostitelja Izraela ter privilegiranih petih držav, ki so v finalu brez predtekmovanja: Italije, Francije, Nemčije, Velike Britanije in Španije.

V torek je bila razglasitev finalistov za slovenske gledalce zelo napeta, Zalo Kralj, Gašperja Šantla in njuno pesem Sebi so kot izbrance za finale objavili povsem na koncu, kot desete.

Glede na žreb po torkovem polfinalu bosta slovenska predstavnika nastopila v prvi polovici finala, natančen vrstni red vseh finalistov pa bodo organizatorji še objavili.

Rus Sergej Lazarev. FOTO: Jack Guez/AFP
Rus Sergej Lazarev. FOTO: Jack Guez/AFP


Večina favoritov s stavnic se je predstavila nocoj


Nocojšnji drugi polfinalni večer je bil, kot kaže, tudi težji. Če se je za preboj v finale predvčerajšnjim potegovalo 17 pesmi, jih je bilo tokrat 18, mest v finalu pa znova le deset. Sodeč po stavnicah je bila tudi konkurenca ostrejša, saj je bila večina favoritov, denimo predstavnika Nizozemske in Švedske, ki sta uvrščena najvišje, pa tudi predstavniki večih drugih visoko uvrščenih držav, na sporedu na nocojšnjem večeru.

Iz prve deseterice na zbiru stavnic eurovisionworld.com, na kateri je pesem Sebi ponovno izgubila nekaj mest in je sedaj na 20. klinu, se je v drugem predizbornem večeru predstavilo kar šest pesmi. Po vrstnem redu so se predstavili glasbeniki iz Armenije, Irske, Moldavije, Švice, Latvije, Romunije, Danske, Švedske, Avstrije, Hrvaške, Malte, Litve, Rusije, Albanije, Norveške, Nizozemske, Severne Makedonije in Azerbajdžana.

Hrvaško je zastopal Splitčan Roko. FOTO: Jack Guez/AFP
Hrvaško je zastopal Splitčan Roko. FOTO: Jack Guez/AFP




Večer so znova vodili Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar in Lucy Ayoub, ki so izraelski publiki dobro znani iz televizijskih šovov ali, denimo, modnih pist. V minutah med zbiranjem telefonskih glasov je tokrat nastopila osemčlanska zasedba Shalva, in sicer kot najuspešnejši rezultat programa Izraelske zveze za skrb in vključenost invalidov. Zasedba je tekmovala na letošnjem izraelskem izboru za Evrovizijo, naposled je imela priliko nastopiti kot posebna gostja. Zapela je pesem A Million Dreams.

Drugi gost večera je bil Lior Suchard, ki so ga napovedali kot samodeklariranega izraelskega mistika, izvaja pa nekaj, čemur pravi nadnaravna zabava.

Postopek izbora je bil enak kot predvčerajšnjim, odvisen od seštevka glasov nacionalnih žirij, ki so svoje delo opravile že na generalki, in pa glasov občinstva, ki je znova glasovalo preko telefonov.

Ester Peony je pred impozantno scenografijo predstavila Romunijo. FOTO: Jack Guez/AFP
Ester Peony je pred impozantno scenografijo predstavila Romunijo. FOTO: Jack Guez/AFP




Irka Sarah McTernan s plesalkama. FOTO Jack Guez/AFP
Irka Sarah McTernan s plesalkama. FOTO Jack Guez/AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine