Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Slovenski violinist v Edinburgu drugi

Na tekmovanju v klasični glasbi, ki ga pripravlja EBU, je žirijo najbolj navdušil ruski pianist Ivan Bessonov.
Nikola Pajanović je pred občinstvom in žirijo v Edinburgu zaigral tretji stavek iz koncerta za violino skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. FOTO: Roman Šipić
Nikola Pajanović je pred občinstvom in žirijo v Edinburgu zaigral tretji stavek iz koncerta za violino skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. FOTO: Roman Šipić
S. B.
23. 8. 2018 | 22:07
24. 8. 2018 | 14:38
2:00
Na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, ki je bilo v škotskem Edinburgu, je zmagal 16-letni pianist Ivan Bessonov iz Rusije, slovenski violinist Nikola Pajanović je osvojil drugo mesto.

V finalu tekmovanja v klasični glasbi, ki ga pripravlja evropska zveza javnih televizij in radiev (EBU), je slovenski študent Akademije za glasbo in dijak gimnazijskega programa Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana zaigral tretji stavek iz koncerta za violino skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega ter s svojo igrivo izvedbo navdušil občinstvo in tudi dirigenta škotskega simfoničnega orkestra BBC, ki je spremljal mlade virtuoze.

Na Škotsko je odpotoval s profesorjem Gorjanom Košuto in z vodjo slovenske delegacije, urednico glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija Danico Dolinar. »Veselje v slovenski delegaciji je ponovno zelo veliko! Nikola je navdušil s prepričljivim nastopom, tako z izjemno tehnično pripravljenostjo, z izraznostjo in uživanjem v igranju na odru, kjer se, kot kaže, res zelo dobro počuti,« so njene besede povzeli pri Slovenski tiskovni agenciji.
 

Uspehi v preteklosti


Poleg Pajanovića in zmagovalca Bessonova so bili finalisti še violinistka iz Nemčije Mira Foron, violončelistka Birgitta Elisa Oftestad iz Norveške, virtuoz na kontrabasu iz Češke Indi Stivin in Mate Bencze, saksofonist iz Madžarske.

Na tekmovanju, ki poteka od leta 1982, so naši mladi glasbeniki doživeli že lepe uspehe, flavtistka Eva-Nin Kozmus je zmagala, pianist Urban Stanič je bil drugi, violončelistka Karmen Pečar tretja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine