Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Plácido Domingo prvič v Sloveniji kot dirigent

Španski operni zvezdnik bo nocoj dirigiral Verdijevo mašo v spomin na Carlosa Kleiberja
Domingo na sinočnji vaji&nbsp; s slovenskimi glasbeniki.<br />
Foto Blaž Samec
Domingo na sinočnji vaji&nbsp; s slovenskimi glasbeniki.<br /> Foto Blaž Samec
17. 6. 2019 | 11:00
5:34
Lanskega januarja, na predvečer svojega 77. rojstnega dne, je španski tenorist Plácido Domingo prvič nastopil v Ljubljani. Po opernih arijah in španskih zarzuelah se je od občinstva v prepolnih Stožicah poslovil kar z Avsenikovo Slovenijo. Nocoj se »kralj opere« vrača kot dirigent. Slovenske filharmonike bo v Cankarjevem domu vodil skozi eno največjih glasbenih umetnin sploh. Verdijev Rekviem.

Plácido Domingo je eden največjih glasbenih umetnikov in je na odru že šestdeset let.<br />
Foto Blaž Samec
Plácido Domingo je eden največjih glasbenih umetnikov in je na odru že šestdeset let.
Foto Blaž Samec


Domingo v Ljubljano prihaja iz Gradca, po ljubljanskem koncertu bo dirigiral v milanski Scali, konec meseca bo pel v sanktpeterburškem Marijinem gledališču in v Bavarski državni operi v Münchnu. Skoraj osemdesetletnik ima popolnoma zaseden poletni urnik. Prva vaja z orkestrom Slovenske filharmonije, brez solistov in zbora, je bila navdihujoča, je povedal koncertni mojster v SF Miran Kolbl. »Vedno smo presenečeni, kako pozitivne so velike glasbene osebnosti, s kakšno energijo pridejo, s kakšnim veseljem. Z njimi je povsem enostavno igrati, vse je glasbeno logično, naravno, ni pretiranih ekstremov, ki bi od orkestra zahtevali, da igra prek svojih zmožnosti. Domingo je velik človek, vsi smo bili navdušeni,« je še dodal Kolbl. Ker so bili z orkestrom sami (prva vaja je bila v četrtek, druga z vsemi nastopajočimi sinoči, generalka je danes), je dele, ko nastopijo pevci a cappella, odpel kar maestro. »In vemo, da je to najlepši glas na svetu.«

»Domingo je velik človek, vsi smo bili navdušeni,« je povedal koncertni mojster v SF Miran Kolbl.<br />
Foto Blaž Samec
»Domingo je velik človek, vsi smo bili navdušeni,« je povedal koncertni mojster v SF Miran Kolbl.
Foto Blaž Samec


Domingo je pred glasbeniki poudaril, da je nocojšnji koncert posvečen enemu največjih dirigentov 20. stoletja, Carlosu Kleiberju (1930–2004), ki je ob ženi Slovenki pokopan v vasi Konjšica pri Litiji. Domingo je z njim ustvaril številne uprizoritve, kot je bil Otello v milanski Scali, bila sta tudi prijatelja. Kleiber je v Ljubljani sicer dirigiral le dvakrat, leta 1981 Simfonikom RTV Slovenija, leta 1997 pa orkestru Slovenske filharmonije, a je bil pogosto tu na počitnicah. Kolbl dodaja, da so mnogi tuji umetniki presenečeni nad močno povezavo tega slovitega dirigenta in Slovenije. Je pa Domingo glasbenikom napovedal tudi smer tokratne izvedbe Verdijevega Rekviema. Želi, da pogrebno mašo igrajo v kontekstu skladatelja, torej bolj dramatično in bolj ekspresivno. Verdijevo delo namreč ne skriva teatralnosti.


Srečen tudi kot bariton


Lani januarja je pel v prepolnih Stožicah. Tudi Avsenikovo Slovenijo.Tokrat je v Sloveniji drugič.<br />
Foto Jože Suhadolnik
Lani januarja je pel v prepolnih Stožicah. Tudi Avsenikovo Slovenijo.Tokrat je v Sloveniji drugič.
Foto Jože Suhadolnik


Plácido Domingo je eden največjih glasbenih umetnikov in je na odru že šestdeset let. Rojen je bil v družini pevcev zarzuele, španske različice operete, otroštvo je preživel v Mehiki. Na avdiciji za bariton v mehiški državni operi je bil sprejet kot tenor in takoj dobil nekaj manjših vlog. Prvo glavno vlogo, Alfreda v Traviati, je pel v Monterreyu leta 1961. Z mehiških odrov ga je pot vodila najprej v ZDA in začela se je blesteča kariera. Že leta 1968 je nastopil v Metropolitanski operi v New Yorku. Nato je začel nastopati v Evropi, kjer je pel in še poje na najpomembnejših opernih odrih od Milana do Londona. Čeprav se je sprva uveljavil predvsem kot interpret Verdijevih oper, je v karieri odpel tudi vse drugo: za njim je več kot 150 vlog in skoraj 4000 nastopov, posnel je prek 100 oper, arij, kompilacij in duetov, 50 videov in igral v opernih filmih. Leta 1973 je debitiral tudi kot dirigent. Dirigiral je Traviato v newyorški Mestni operi.

S prijateljema Joséjem Carrerasom in Lucianom Pavarottijem je leta 1990 zapel na slovesnosti ob začetku svetovnega pokala v nogometu. Trije tenorji so operno glasbo prinesli milijonom poslušalcev. Ustanovil je tudi prestižno mednarodno pevsko tekmovanje Operalia. Nekdanji tenor zadnja leta poje bariton. »Verdi ima ogromno lepih vlog za bariton in srečen bom, če jih bom kdaj pel,« je pred leti povedal. Poleti obeležuje pol stoletja od svojega prvega nastopa v Italiji. Obletnico bo proslavil kje drugje kot v veronski v areni 4. avgusta.


Trije tenorji so opero prinesli tudi k ljudem, ki sicer v opero ne hodijo.<br />
Foto Reuters
Trije tenorji so opero prinesli tudi k ljudem, ki sicer v opero ne hodijo.
Foto Reuters




 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine