Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Maja Založnik: Bolj rockovsko zastavljeni prvenec

Z zasedbo Moonshine bo zvečer predstavila album Pieces.
Maja Založnik je s skupino Mooshine izdal aprvenec Pieces.<br />
Foto: Roman Šipić
Maja Založnik je s skupino Mooshine izdal aprvenec Pieces.<br /> Foto: Roman Šipić
7. 3. 2019 | 09:00
7. 3. 2019 | 09:15
4:11
Maja Založnik, zvezda televizijskih šovov talentov, je z novosadsko zasedbo Moonshine izdala prvi album Pieces z avtorsko glasbo. Predstavila ga bo danes ob 20. uri v ljubljanski kavarni Sputnik, kjer bo gost tudi Zlatko. Povprašali smo jo o
 

Ste vse bolj prepoznavna slovenska pevka. Zdi se mi, da je med pevkami precejšnja gneča, mar ne?


Res nas je kar precej in se trudimo v različnih žanrih. Čeprav smo si tudi konkurenca, je pomembno, da se tudi podpiramo in da ne zavidamo druga drugi. Tega je pri nas res veliko.
 

Sodelovali ste na veliko šovih talentov. Sam sem skeptičen do tovrstne oblike predstavljanja glasbe. Kakšne so vaše izkušnje s tovrstnimi oddajami?




Za mano je deset šovov talentov. (Smeh.)
 

Ste slovenska rekorderka po udeležbi v tovrstnih oddajah?


Verjetno res. Udeležila sem se jih, ker sem hotela opozoriti nase in na svoje petje. Ugotavljam, da ti na dolgi rok ne koristijo kaj dosti. Največ mi pomeni to, da naredim nekaj iz svoje duše, nekaj avtorskega.
 

Glasba ponavadi v teh šovih ni v ospredju?


Ko sem sodelovala v nemški oddaji The Voice of Germany, se mi je zdelo, da je pomembno, da se predstavim predvsem kot pevka. Tam smo bili v resnici vsi obravnavani in vredni enako. Izmed deset tisoč kandidatov sem prišla med 36 najboljših. Pri nas se mi zdi, da je pomembno, da v takih oddajah narediš čim večji šov, da se lahko gledalci in žirija norčujejo iz tekmovalcev in jim dajejo lažno upanje. Ni čudno, da so predvsem mlajši udeleženci zelo razočarani.

Predstavlja se nova, drugačna Maja Založnik.<br />
Foto: Roman Šipić
Predstavlja se nova, drugačna Maja Založnik.
Foto: Roman Šipić

 

A le na odru se pred občinstvom pokaže, kdo je iz pravega testa.


Na televiziji se lahko večkrat kaj posname, na koncertnem odru si pa tukaj in zdaj. Popravkov in blefiranja ni. Koncerti so nekoč bili tudi prostor druženja in srečevanja, tega je danes žal bolj malo. Pomembno se mi zdi, da glasbeniki hodimo na koncerte kolegov.
 

Je pri nas lahko dobiti koncertno kilometrino? Je dovolj možnosti za nastopanje, predvsem za prihajajoče zasedbe?


Da in ne. Po eni strani je veliko manjših pubov in barov primernih za akustične nastope manjših zasedb, pevko in inštrumentalista. Ni veliko manjših prostorov, v katerih bi lahko nastopila zasedba. Po drugi strani naročniki raje vzamejo nekoga, ki je znan, kot prihajajoče glasbenike.
 

Že nekaj časa sodelujete z ­novosadsko zasedbo Moonshine. Kako ste se našli in ujeli?


Pred štirimi leti sem z akustičnim triom dva meseca prepevala na turistični križarki. Zvečer sem delala tisto, kar najraje počnem, čez dan pa potovala ter bila vsak dan v drugem mestu. Hrana je bila dobra in plačilo solidno. Na križarki sem spoznala kitarista, ki mi je predstavil baskitarista Kosto Madjarevića. Pogovarjali smo se o tem, da bi šli z naslednjo ladjo še en krog po Sredozemlju. To je propadlo, sva se pa s Kosto dobro ujela in pred tremi leti in pol smo se odločili za sodelovanje. Začeli smo s priredbami, sledile so avtorske skladbe, ki smo jih zložili v avtorski prvenec.
 

Kaj pa logistični zapleti?


Vaj nimamo vsak teden. Skupina se v Srbiji pripravlja brez mene, nato pridem za kak teden na vaje. Za zdaj dobro sodelujemo.
 

Presenetil me je oster rockovski, na trenutke celo metalski zvok na vašem prvencu.


Hotela sem stopiti iz svojih okvirov in območja ugodja. Poznajo me predvsem po izvajanju soula in bluesa, a sem se odločila, da bom na tem albumu predstavila novo, drugačno Majo, z novim zvokom in videzom.
 

Predstavitev prvenca boste imeli tam, kjer ste imeli prvi samostojni koncert.


(Smeh.) Takrat je bil v Sputniku moj gost Uroš Perić. Ker imam na ta nastop lepe spomine, sem se odločila, da bom tam predstavila tudi prvenec.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine