Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Koncert v spomin Primožu Lorenzu

Mestni muzej Ljubljana. Koncert nocoj ob 20.30.
Primož Lorenz. FOTO: Igor Modic
Primož Lorenz. FOTO: Igor Modic
M. V.
3. 8. 2018 | 05:00
2:02
Z nastopom mladih glasbenikov, nad katerimi bedi Fundacija Viktoria, bodo ustvarjalci Festivala Imago Sloveniae v Mestnem muzeju Ljubljana nocoj ob 20.30 počastili spomin na Primoža Lorenza (1942–2007). Kot so zapisali organizatorji, ostaja v slovenski kulturi zapisan kot pianist, pedagog, izvrsten komorni muzik in član zasedbe Trio Lorenz, ki je pet desetletij bogatila domači in mednarodni glasbeni prostor ter ponesla slovensko glasbo v številne države po svetu.

V Ljubljani rojenega umetnika, ki je bil zelo navezan na rojstno mesto, ohranjajo v spominu tudi kot človeka posebne energije in vizije, iz katerih je vzklil nacionalni projekt, sčasoma poimenovan Imago Sloveniae in razraščen v kulturno mrežo petindvajsetih občin ‒ v pravo gibanje, ki vdihuje snovni (nepremični) zapuščini dodano vrednost z nesnovno (glasbeno) lepoto. Letos obhaja projekt Imago Sloveniae tridesetletnico in prav Primož Lorenz je leta 1988 povabil somišljenike na ustanovno srečanje Društva za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra.

Zamislil si ga je kot prizorišče glasbenega vrvenja v visokoartikulirani obliki. Zasnoval je festivala Poletje v stari Ljubljani in Noči v stari Ljubljani, ki imata kot cikla tudi danes osrednje mesto v programski ponudbi Imaga. Od tod je bil le korak do Ustanove Imago Sloveniae (1994), do vseslovenske in mednarodne izmenjave vsebin kot »modusa«, v katerem glasbeno diha kulturna krajina. Vse to je tudi Lorenčeva zapuščina in podoba ideje, ki živi. M.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine