Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Ko klasika sreča balkan nuevo

Jutri zvečer bo na celjskem Starem gradu premiera projekta Gorana Bojčevskega in Vlatka Stefanovskega.
Kitarist Vlatko Stefanovski in klarinetist Goran Bojčevski bosta pokazala, da glasba nima meja. FOTO: arhiv Zavoda Celeia Celje
Kitarist Vlatko Stefanovski in klarinetist Goran Bojčevski bosta pokazala, da glasba nima meja. FOTO: arhiv Zavoda Celeia Celje
19. 7. 2018 | 12:00
19. 7. 2018 | 12:04
4:57
Klarinetist in skladatelj Goran Bojčevski je pred devetimi leti v celjskem Plesnem forumu kot gost prvič igral z enim izmed največjih kitaristov Vlatkom Stefanovskim. Vlogi bosta 20. julija na zagotovo najbolj markantnem odru v Celju – na Starem gradu – zamenjala. Koncert novega projekta Bojčevskega bo poslastica za vse, ki imajo radi stroga ­pravila klasike, ljubijo balkanske ritme in se navdušujejo nad tangom.

Ko sta se virtuoza pred devetimi leti prvič srečala na odru, je bilo takoj čutiti kemijo. Pred takratnim koncertom nista odigrala skupaj niti enega tona, nista imela vaje, ker je bil Stefanovski preveč utrujen. Nihče tega ni vedel, še manj opazil. Slišalo se je, kot da bi od nekdaj igrala skupaj. Majhen Plesni forum je bil energijska bomba.

Bojčevski je preživel mladost v Makedoniji, zdaj pa že več let živi v Celju. Letos je dobil bronasti grb Mestne občine Celje za vrhunski ustvarjalski in izvajalski glasbeni opus. Makedonskih korenin ne more in noče tajiti. Čeprav je na salzburškem Mozarteumu briljiral z igranjem klasike, je v avtorskih delih, ki jih je spisal tudi za Mozarteum, razgalil svoje korenine in ritme, ki jih nosi v sebi. Strastne ritme, ki jih je obarval tudi s tango harmonijami in tako predstavil svoj glasbeni slog – balkan nuevo. Ni navdušil le poslušalcev, ampak tudi glasbenike, ki jih sam spoštuje in ceni. Med njimi je tudi ­Stefanovski.

Poudarek na klasiki

Veliki koncert s Stefanovskim, na katerem bo Bojčevski predstavil nov projekt, je hotel narediti najprej v Celju, je povedal pred jutrišnjo premiero. »Zato, ker sva se z Vlatkom prav tu spoznala in tu sem prvič nastopil z njim. Ko sem razmišljal o morebitnih gostih, sem se najprej spomnil nanj. Poleg tega lahko kitaro uporabimo v različnih zvrsteh, sploh s takim virtuozom, kot je Vlatko. Prvič bo igral v teh aranžmajih njegovih evergreenov, ki sem jih naredil in klasično obarval. Zelo je navdušen.« Med drugim bomo slišali Uči me majko, karaj me in seveda Jovano, Jovanke ter druge uspešnice Stefanovskega, tudi iz skupine Leb i sol.

Vlatko Stefanovski: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vlatko Stefanovski: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Vendarle je koncert predvsem koncert Bojčevskega. V prvem delu bodo na sporedu njegove nove avtorske skladbe, ki jih bo pozneje predstavil še na Ljubljana Festivalu, Dunaju in festivalu Ohridsko leto. Drugi del koncerta bo zaznamoval Stefanovski, zadnja tretjina bo skupna. Bojčevski napoveduje, da bo klasičnih vložkov precej. »Celoten koncept koncerta ima klasično noto, prepleten pa je s tangom in rock glasbo z Vlatkove strani. Ampak vse temelji na klasični, tudi filmski glasbi.« Bojčevski je že pisal filmsko glasbo, med drugim tudi za film Maje Weiss Banditen-Kinder. Lani je spisal tudi balet Derviš in smrt v produkciji NHK Split, zanj je prejel nominacijo za najboljšo izvirno glasbo na Hrvaškem.

Vse se da združiti

Če sta prvi skupni koncert izpeljala brez vaje, bo tokrat drugače. Veliko omogoča tudi tehnologija, je pojasnil Bojčevski. »Za Vlatka sem pripravil vse aranžmaje v računalniški obliki. Ko vadi doma, sliši tako, kot bi igrali skupaj. Ko bo prišel v Slovenijo, bomo seveda imeli nekaj vaj, ker je to zahtevnejši projekt. Dvajsetega julija bo premiera in mislim, da bo projekt živel naprej. Vidim, da Vlatka mika tudi klasična glasba. Nastopal je z Londonskimi simfoniki, tisti projekt je bil zelo uspešen. To bo tudi nekaj v tej smeri.«

Da v glasbi ni meja in da zvrsti lahko krasno funkcionirajo skupaj, bodo z Bojčevskim in Stefanovskim pokazali izvrstni glasbeniki: pianist Jan Sever, harmonikar Tomaž Marčič, solo violinist Dejan Gregorič, tolkalec Gregor Hrovat in godalni kvintet v zasedbi violinistov Domena Lorenza in Ane Mezgec, violista Luke Dukarića, violončelistke Urše Kržič in kontrabasista Jošta Lampreta.

Goran Bojčevski. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Goran Bojčevski. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Zdaj Bojčevski le še drži pesti, da bo vreme zdržalo, sicer bo namesto na Starem gradu odmevalo v Celjskem domu. Ne glede na lokacijo, vreme in temperaturo se poslušalcem obeta strasten večer oziroma kot je projekt opisal Bojčevski: »Je stičišče glasbenih poti, po katerih umetnik hodi na glasbeni poti in ki se nepričakovano prepletajo v sozvočju. Je klasična glasba, obarvana z etno ritmi, ki segajo od valčka do tanga in kompleksnih dvajsetosminskih ritmov. Je združevanje nezdružljivega. Je balkan nuevo.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine