Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija  |   Glasba

Kdo je karizmatični dirigent, ki prihaja v Ljubljano?

Pod taktirko karizmatičnega dirigenta bo 26. avgusta na sporedu koncert orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, tokrat s pianistom Dimitrijem Šiškinom.
V Ljubljano se vrača ugledni dirigent Valerij Gergijev. Foto: Valentin M. Baranovsky
V Ljubljano se vrača ugledni dirigent Valerij Gergijev. Foto: Valentin M. Baranovsky
Promo Delo
29. 7. 2019 | 11:03
30. 7. 2019 | 09:24
2:59

Začetki orkestra Marijinega gledališča segajo v 18. stoletje, zasedba je v svoji dolgi zgodovini krstila številne opere in balete Glinke, Čajkovskega, Musorgskega, Rimskega - Korsakova, Šostakoviča in drugih. Eminentni orkester je tesno povezan s Slovenijo, saj je že večkrat nastopil na Ljubljana Festivalu, prvič pa se je našemu občinstvu predstavil že leta 1997 v okviru Evropskega meseca kulture. Tudi tokrat bo koncert vodil eden največjih dirigentov našega časa, ruski dirigent osetijskega rodu, Valerij Gergijev.

Gergijev, ki mu je Borut Pahor podelil srebrni red za zasluge, bo nastopil z orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga. Foto: Valentin Baranovsky
Gergijev, ki mu je Borut Pahor podelil srebrni red za zasluge, bo nastopil z orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga. Foto: Valentin Baranovsky


Rednemu gostu svetovnih opernih in koncertnih odrov je avgusta 2017 ob gostovanju na Ljubljana Festivalu predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil srebrni red za zasluge, ki si ga je prislužil s prispevkom k plemenitenju slovenskega kulturnega prostora z vrhunskimi glasbenimi doživetji. Sanktpeterburški orkester vodi vse od leta 1988, od leta 1996 je njegov umetniški in generalni direktor, vodi pa tudi münchenske filharmonike. Maestro Gergijev je ustanovitelj in umetniški vodja več festivalov, poleg tega pa svojo pozornost posveča mladim nadarjenim glasbenikom.

Na programu koncerta ljubljanskega poletnega festivala bo mogoče slišati dela Mauricea Ravela, Clauda Debussyja, Dimitrija Šostakoviča ter sloviti Rahmaninov Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30. Solist večera bo večkratni zmagovalec, leta 1992 rojeni Dimitrij Šiškin, ki je pri rosnih treh letih izvedel svoj prvi koncert, pri šestih pa si je oder prvikrat delil tudi z orkestrom. Koncertno občinstvo, uveljavljene glasbenike in žirante različnih tekmovanj tako navdušuje vse do danes in zaseda najvišja mesta.

Šiškin zagotovo velja za čudežnega dečka; s svojo osupljivo tehniko igranja in spretnostjo izražanja čustev blesti na koncertnih prizoriščih po vsem svetu, ukvarja pa se tudi s komponiranjem glasbe. Eden od njegovih večnih zgledov je tudi skladatelj Sergej Rahmaninov, ki se mu bo mladi pianist poklonil na ljubljanskem koncertu.

Koncert bo na sporedu 26. avgusta ob 20. uri v Cankarjevem domu. Več na ljubljanafestival.si, vstopnice na blagajni Križank, prodajnih mestih Eventim in Petrolu.
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine