Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Hladno pivo, 30 godina – Greatest Hits Live

Povzetek glasbene kariere hrvaške rockovske zasedbe. 
Hladno pivo že 30 let. Foto Mario Pavlović
Hladno pivo že 30 let. Foto Mario Pavlović
4. 1. 2019 | 15:00
4. 1. 2019 | 15:05
4:02
Hladno pivo
Ovitek albuma 30 godina – Greatest Hits Live skupine Hladno pivo. Foto Croatia Records
Ovitek albuma 30 godina – Greatest Hits Live skupine Hladno pivo. Foto Croatia Records

30 godina – Greatest Hits Live
Croatia Records, 2018
 
Naši južni bratje premorejo tudi obilo kakovostne glasbe in zagotovo so Hladno pivo tudi upravičeno v Sloveniji ena najbolj popularnih hrvaških zasedb. Nastali so leta 1988 v zagrebškem predmestju Gajnice in so sprva preigravali oster punk rock, v devetdesetih pa so postali eni najbolj popularnih glasbenih skupin na Hrvaškem. Zaradi svojega inteligentnega in pikrega humorja ter trmasto kritičnih besedil so občasno tarča kakšnih prepovedi ali protestov različnih konzervativnih in desničarskih in navidezno domoljubnih organizacij.
 
So mojstri posmehovanja in samokritike, ki so jo ovekovečili v številnih uspešnicah. Zagotovo lahko trdimo, da poslušanje njihovih pesmi prinese veliko več o družbenih razmerah na Hrvaškem, pa tudi v sosednjih državah, kot pa ne vem koliko antropoloških, socioloških ter marketinških raziskav in analiz.
 
Milan Kekin - Mile (glas), Zoran Subošić - Zoki (kitara), Mladen Subošić - Suba (bobni), Krešimir Šokec - Šoki (baskitara) Milko Kiš - Deda (klaviature) so nedavno izdali dvojni album in blu-ray plošček z živimi posnetki njihovega koncerta v znameniti zagrebški športni dvorani Dom sportova. Kot najstniki so v tej dvorani bili na koncertih skupin kot so Azra, Haustor, Ekatarina velika, Prljavo kazalište, Riblja čorba, Električni orgazam in druge. Sanjali so, da bodo nekoč na tem odru med občinstvo pošiljali decibele zvoka in sporočila o svobodi. Prvič se jim je to zgodilo leta 1994, ko so nastopili kot predskupina legendarni ameriški punk rock zasedbi Ramones.
 
Na albumu je 33 pesmi, ki povzemajo njihovo karieri v slogu izbora največjih uspešnic, kjer je občinstvo ves čas aktivno sodelovalo pri prepevanju. Kot se za tovrsten spektakel tudi spodobi so Hladno pivo v goste povabili raperja Eda Maajko (Teško je ful biti kul) in Shamsa 69 (Bačkizagre stuhpa šeja) ter veliko hrvaško pevsko divo Josipo Lisac (Soundtrack za život).
 
Album 30 godina – Greatest Hits Live skupine Hladno pivo je vzorčen izdelek zasedbe, ki še vedno najbolj deluje v živo na koncertih.



Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine