Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Dvajseti Orto Fest bo grmel ves mesec

Največji in najstarejši klubski festival v ljubljanskem Orto baru bo potekal do 27. aprila.
Goran Bare & Majke bodo odprli festival. Foto Jure Matoz
Goran Bare & Majke bodo odprli festival. Foto Jure Matoz
28. 3. 2019 | 09:00
28. 3. 2019 | 10:55
6:19
V ljubljanskem Orto baru bo od danes zvečer, ko bo ob 21.30 ­nastopil hrvaški rocker Goran Bare s skupino Majke, grmelo ves mesec. Orto Fest, največji in najstarejši klubski festival pri nas, bo letos praznoval dvajsetletnico. Vsi koncerti se bodo začeli ob 21.30, izjema so tisti, na katerih bo nastopilo več skupin.

Andrej Ciuha, ki je od začetka soorganizator Orto Festa, je povedal, da v Orto baru vsako leto nastopi približno 150 skupin. »Zato smo se pred dvajsetimi leti odločili, da bi radi imeli vrhunec celoletnega koncertnega dogajanja, da bi ponudili presežek na skoraj celomesečnem festivalu, ki je postal Orto Fest. Zraven bi povabili še druge aktualne in zanimive slovenske skupine ter seveda čim več znanih tujih skupin. Tako bi festival postal zanimivejši za občinstvo in medije. Tako se tudi krepita slovenska klubska scena in raven nastopov glasbenih ­zasedb.«

Na letošnji festival so posebej povabili tri domače skupine: Lumberjack, Samuel Blues in Miha Erič ter Captain Morgan's Revenge. Ciuha je povedal, da so klubski nastopi nekaj posebnega in neposrednega, da tudi večja imena še vedno rada nastopijo na tem festivalu. Tako so nastopili skupine in posamezniki, kot so Siddharta, Big Foot Mama, Laibach, Magnifico, Dan D in drugi. »Orto Fest je kultni festival v slovenskem prostoru. Vedno smo se trudili, da bi dobili tudi tuje skupine, in nastopilo jih je kar nekaj: Clawfinger, Dirty Three, Mike Harvey, Agnostic Front, Kill Your Idols in drugi. Prav tako so na Orto Festu zadonele številne skupine z območja nekdanje skupne države. Zato letos začenjamo festival s prav tako kultnim izvajalcem Goranom Baretom in njegovimi Majkami.«

Andrej Ciuha je soorganizator festivala. Foto Zdenko Matoz
Andrej Ciuha je soorganizator festivala. Foto Zdenko Matoz

 

Doslej 80.000 obiskovalcev


Orto Fest je doslej obiskalo več kot 80.000 ljudi, gostil pa je več kot 550 glasbenih skupin in izvajalcev iz Slovenije in tujine, ki so predvsem rockovsko obarvane. Zaradi številnih nastopajočih bo letos prvič na festivalu nekaj dvojnih koncertnih večerov.
Na dvajsetem Orto Festu bo nastopilo kar 23 domačih in 12 tujih glasbenih skupin in izvajalcev. Otvoritveni koncert bo, kot omenjeno, pripadel hrvaški zasedbi Goran Bare & Majke, jutri bodo nastopili člani zasedbe Higher On Maiden iz Velike Britanije, ki preigravajo pesmi skupine Iron Maiden. Isti večer bodo na manjšem odru nastopile skupine Rudhen, Pyroxene, Old Bridge Cartel, v soboto hrvaška skupina Vatra, v nedeljo pa legendarni črnogorski zvezdnik Rambo Amadeus z zasedbo Five Winnetous.

Slovenski zasedbi Fed Horses in Bordo bosta nastopili 2. aprila, naslednji dan jim bodo sledili legendarni Šank Rock, 4. aprila se obeta koncert zasedbe Hamo & Tribute 2 Love. Poseben dogodek bo 5. aprila, saj bo nastopila zasedba Valter svira Parafe z originalnim pevcem zasedbe Paraf. Ker tudi čudaki Zmelkoow ne smejo in ne znajo manjkati, so za 6. april pripravili poseben program Živalskega koncerta samo za Orto Fest.
 

Mladi upi in legende


Nov teden bo 9. aprila odprla domača zasedba Lumberjack, naslednji dan bodo zadoneli kultni zvoki skupine Demolition Group. Domača zasedba Avven bo nastopila 11. aprila, naslednji dan pa madžarska skupina Tears of Kali. Dva koncerta v enem večeru bosta 12. aprila: zadonela bo udarna zasedba The Stroj in novomeški lirični rokerji Društvo mrtvih pesnikov. Po dolgem času bo na odru domača zasedba Bohem, in sicer 13. aprila.

Naslednji teden bodo 16. aprila stopili na oder Orto Festa Samuel Blues & Miha Erič, 17. aprila pa atraktivna hrvaška zasedba Detour. Na festivalu bo zadonel tudi reggae, ko bo 18. aprila nastopila slovenska zasedba Raggalution, naslednji dan pa alterrockovski spektakel Borghesia. Tistega dne bo na manjšem odru Orto bara dvojni koncert z ameriškimo zasedbo Wrong in švicarsko Coilguns. Vrhunska slovenska pevka, avtorica in glasbenica Neisha bo 20. aprila po daljšem času spet nastopila na tem festivalu.
 

Hrvaško-slovenski večeri za slovo


Zadnji teden Orto Festa bo 23. aprila začela domača zasedba Jackson, naslednji dan bosta sledili dve domači nenavadnosti, Smaal Tokk in Natriletno kolobarjenje s praho. Po nastopu Jureta Lesarja 25. aprila bo naslednji dan zaigrala še ena domača zasedba, Captain Morgan's Revenge, v soboto, 27. aprila, pa bosta sklenili festival hrvaški skupini Thee Melomen in Mojo Men From Mars.

Andrej Ciuha je pojasnil, da je za vztrajanje pri organizaciji takega festivala treba poleg predanosti glasbi imeti še precej trme. Gotovo brez tega tudi Orto bara, ki vztraja 25 let, ne bi bilo. Dodal je, da bi »lahko bil festival še boljši, če bi imeli dodatno finančno podporo. Tako bi si lahko privoščili še večja glasbena imena in bi festival postal še odmevnejši in pomembnejši. Zdaj vse financiramo sami in naredimo toliko, kolikor lahko. Zahvalil bi se nastopajočim, saj igrajo za vstopnino, da se tako zmanjša negotovost organizatorja. Mi pa se potrudimo z oglaševanjem in promocijo, da bi skupine imele čim boljši obisk.«



Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine