Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Desetletje drugačnih umetniških praks Kina Šiška

Nekdanja kinodvorana je popestrila kulturno dogajanje v Ljubljani in okolici
Gramatik je naš veliki glasbeni izvoz. Foto arhiv organizatorja
Gramatik je naš veliki glasbeni izvoz. Foto arhiv organizatorja
5. 9. 2019 | 09:30
5. 9. 2019 | 09:38
4:23
Čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo Kino Šiška še en oziroma naslednji prostor za alternativno kulturo po K4 in Metelkovi, je ta center urbane kulture že zdavnaj presegel slogovne omejitve. V desetletju se je uveljavil kot kulturno žarišče, kjer so se predstavili številni domači umetniki ter tuje glasbene zvezde, ki so privabile občinstvo tudi iz sosednjih držav.

V desetletju delovanja je novo prizorišče prineslo številne kulturne presežke. Čeprav je poudarek Kina Šiška na glasbi, so tam dobile zavetje tudi druge oblike umetniškega izražanja. Temu ustrezno raznoliko bo tudi rojstnodnevno praznovanje, ki ga pripravljajo ob okrogli obletnici. Trajalo bo od 12. do 21. septembra.

Uvodni dogodek 12. septembra ob 19. uri bo odprtje razstave vizualne umetnice Sare Bezovšek Computering (Računalnikarjenje). V tem projektu nadaljuje svoje mash­up videe, ki združujejo najdene podobe, tokrat osredotočene okrog kadrov, v katerih se pojavi računalnik. Pol ure kasneje bo odprtje največje slovenske fotogalerije na prostem KŠ X na Trgu prekomorskih brigad z deli fotografov, ki so redno spremljali dogodke v Kinu Šiška in galeriji DobraVaga. Ob 20. uri bodo v dvorani Komuna najprej zaropotali skopski disco post­punkerji Bernay's Propaganda, sledil bo nastop britanske skupine Operators, ki bo predstavila nov ­album Radiant Dawn.
 

Gramatik spet v Križankah


Naslednji dan bosta v Mestnem muzeju Ljubljana ob 21. uri živa nastopa kanadsko-švicarske umetnice Camille Sparksss, ki je letos že navdušila na festivalu Ment, in belgijsko-francoskega dua OD Bongo. Eden izmed vrhuncev praznovanja bo gotovo v soboto, 14. septembra, v ljubljanskih Križankah, ko bo ob 19. uri nastopil svetovno znani slovenski glasbenik Gramatik s šopkom gostov, kot so Teo Collori in Momento Cigano ter Whynnel in Benjamin Shock. Mojster nalezljivih inštrumentalov pod vplivom bluesa, funka, soula in jazza se vrača na to znamenito prizorišče.

Ljubitelji stripa in glasbe bodo prišli na svoj račun 15. septembra ob 20. uri, ko bo v Komuni Kina Šiška nastopil Martin Ramoveš Band in predstavil nov stripovsko-glasbeni album Rob o življenju in delu pesnika ter satiričnega pisca Ivana Roba (1908–1943). Na tem prizorišču bo naslednji dan ob 20. uri nadaljevanje uspešne plesne predstave Alien Express: Drugi let Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška. V oporo jima bo glasbena zasedba didžeja SunnySuna in jazzista Kristijana Krajnčana. V okviru praznovanja 10. obletnice Kina Šiška bodo 17. septembra ob 20. uri v Katedrali poskrbeli tudi za ljubitelje trših kitarskih zvokov s paketom postmetalcev Deafheaven, posthardcorovcev Touché Amoré. Pred obema glavnima nastopajočima bo ogrevala oder mlada zasedba Portrayal of Guilt iz Teksasa.
 

​Šiška Open


Kino Šiška je občasno tudi prizorišče filmskih predstav. Tokrat bodo 18. septembra imeli ljubljansko premiero krvavega filma Prekletstvo Valburge režiserja Tomaža Gorkiča, ki je imel odlične odzive po premieri na letošnjem Grossmannovem festivalu. Naslednji dan bosta ob 21. uri zatresla oder katedrale sloviti britanski producent Jon Hopkins ter domači producent Shekuza. Za zvoke punka v Kinu Šiška bosta 20. septembra ob 20. uri poskrbeli domača zasedba Carina ter electro punk minimalistični duet Sleaford Mods z novim albumom Eton Alive.

Praznovanje bodo veličastno sklenili v soboto, 21. septembra, s celodnevnim dogajanjem Šiška Open 2019 na trgu pred Kinom Šiška ter večernimi koncerti skupine Laibach, letošnjih evrovizijskih predstavnikov zalagasper, trnovske legende Klemna Klemna ter paketa mlajših glasbenih skupin YGT, Matter, Koala Voice in MRFY.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine