Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Afriška vasfest gosti Kareyce Fotso

Jutri bo vrhunec tridnevnega festivala na ljubljanski Špici s kamerunsko glasbenico.
Kareyce Fotso, kamerunska glasbena zvezda, bo jutri zvečer nastopila na ljubljanski Špici. FOTO: Črt Piksi/Delo
Kareyce Fotso, kamerunska glasbena zvezda, bo jutri zvečer nastopila na ljubljanski Špici. FOTO: Črt Piksi/Delo
16. 6. 2023 | 19:35
19. 6. 2023 | 11:09
3:37

Na tradicionalnem, sedmem po vrsti, festivalu afriške glasbe, plesa in jedi Afriška vasfest na ljubljanski Špici bo jutri ob 21. uri nastopila mlada afriška glasbena zvezda Kareyce Fotso. Tokrat ob spremljavi kitarista Nejca Dolinarja. Biokemijo in film je študirala in dokončala bolj na željo staršev, vendar je bila glasba tisto, kar jo je vedno privlačilo.

Kaj vas je tako pritegnilo h glasbi?

Mama je želela, da postanem zdravnica, zato sem študirala biokemijo. Vedno pa me je privlačilo umetniško izražanje. Že film mi je bil nekoliko bliže, vendar še vedno ne moja izbira. Glasba pa je moje življenje, uresničenje mojih sanj. V šole sem šla, da bodo starši ponosni name in me pustili pri miru. (Smeh.)

Ukvarjanje z glasbo me res dela bolj živo, svobodno in samozavestno.

Kakšne vrste glasbo izvajate?

Mešam glasbeno izročilo svojih staršev z glasbo, ki prihaja iz Evrope in Amerik. Vendar je osnovna inspiracija naša tradicionalna glasba. Tej potem dodajam različne stvari. Svoji glasbi sem, recimo, dodala kitaro, ki sem se jo naučila igrati in je evropski inštrument. Tako se tudi sama spremljam, ko pojem v svojem jeziku, in ostajam odprta za različne dodatke iz drugih glasb.

»Ukvarjanje z glasbo me res dela bolj živo, svobodno in samozavestno,« pravi Kareyce Fotso. FOTO: Črt Piksi/Delo
»Ukvarjanje z glasbo me res dela bolj živo, svobodno in samozavestno,« pravi Kareyce Fotso. FOTO: Črt Piksi/Delo

Mi še vedno pričakujemo neko pristno afriško glasbo, ki jo izvajajo Afričani, vendar je že zdavnaj delana pod vplivi glasbe z vseh koncev sveta.

To je res, vendar vsak, ki posluša mojo glasbo, prepozna, da ta prihaja iz Afrike. Kajti moja inspiracija ostajajo tradicionalne afriške glasbe. Veliko tudi potujem, poslušam lokalno glasbo, sodelujem z glasbeniki in glasbenicami iz drugih držav. Pri tem ostajam odprta. Tako spoznavam različne glasbe in to mi je všeč.

Jutri bom nastopila bo spremljavi Nejca Dolinarja, kar je prvič, da sodelujem s slovenskim glasbenikom. Rada delam z njim, saj mi daje neki nov občutek za mojo glasbo. Prav zanimivo ga je poslušati, kako igra mojo glasbo. Celo poje v mojem jeziku, igra kitaro in moji glasbi daje dodatno razsežnost.

Pojete v več jezikih.

Občasno pojem v angleščini, redko v francoščini, večinoma pa v jeziku plemena Bamileke iz zahodnega dela Kameruna, od koder izhaja moja družina. Ker sem odraščala pri plemenu Ewondo, pojem tudi v njihovem jeziku pa tudi v nekaterih od številnih drugih kamerunskih jezikov, ki jih je več kot 200.

Na naslednjem albumu, ki ga pripravljam, bom pela v osmih jezikih. Rada predstavljam bogastvo jezikov tudi drugim.

Kako je biti ženska, Afričanka, v glasbenem poslu?

Moraš biti močna. (Smeh.) Ljudje preradi spregledajo tvoj talent in te imajo zgolj za žensko. Zato se je treba močno potruditi in delati na tem, da v tebi vidijo umetnico. Tudi kitaro sem začela igrati predvsem zato, ker sem želela biti bolj celovita glasbenica in ne le pevka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine