Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Umrla je francoska filmska režiserka Agnès Varda

Uveljavila se je s francoskim novim valom 60. let in postala njegovo ključno ime. Poslovila se je v starosti 90 let.
Agnes Vada na letošnjem 69. Berlinalu. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Agnes Vada na letošnjem 69. Berlinalu. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
V. U.
29. 3. 2019 | 13:31
29. 3. 2019 | 13:49
1:48
Včeraj ponoči se je izteklo življenje režiserke, igralke in scenaristke Agnès Varda, legendarne cineastke francoskega novega vala.

Že dolgo velja za osrednjo figuro moderne filmske zgodovine, uvrščali so jo med vodilne filmarje sveta. Študirala je umetnost in fotografijo, s svojim prvim filmom La Pointe Courte (1954) pa je naznanila prihod francoskega novega vala.

Njeni filmi, dokumentarci in umetniške instalacije so spajali dokumentarni realizem z družbenim komentarjem, temu pa dodajalisvojstven eksperimentalni stil. Za Vagabonda (1985) je prejela zlatega leva na beneškem filmskem festivalu.

Najpomembnejši filmi: Cleo from 5 to 7; Happiness; One Sings, The Other Doesn’t; Kung-Fu Masters; Jacquot de Nantes; One Hundred and One Nights; The Gleaners and I.

Leta 2015 je na festivalu v Cannesu kot prva ženska prejela častno zlato palmo za življenjsko delo. Kot vsestranska umetnica je žirijo navdušila z odločnostjo, s katero je premikala meje, gnal pa jo je svobodni duh, so tedaj zapisali v obrazložitvi nagrade.

Njeno življenje se je včeraj izteklo na njenem domu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poslovila se je v starosti 90 let, umrla je zaradi komplikacij ob zdravljenju raka.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine