Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Srce Sarajeva drami o inuitskem paru, ki se sooča s posledicami globalnega ogrevanja

V Narodnem gledališču so podelili nagrade 24. Sarajevskega filmskega festivala. Nagrada za najboljši film dodeljena bolgarskemu filmu Aga.
Nagrajenci FOTO: SFF
Nagrajenci FOTO: SFF
16. 8. 2018 | 21:49
17. 8. 2018 | 11:20
2:59
Žirija tekmovalnega programa za igrani film, pod taktirko iranskega režiserja Asgarja Farhadija, (v kateri so še hrvaška igralka Judita Franković Brdar, umetniški direktor festivala v Macau Mike Goodridge francoska fotografinja Brigitte Lacombe in gruzijska režiserka Ana Urushadze) je nagrado za najboljši film (v višini 16.000 evrov) dodelila bolgarskemu filmu Aga režiserja Milka Lazareva, ki se – presenetljivo za regionalno kinematografijo – ukvarja z življenjem inuitskega para na skrajnem severu Rusije, ki želi ohranjati tradicionalen način življenja, a se sooča s posledicami globalnega segrevanja.

Kot je dejal Lazarev, so ga že otroštva dalje privlačile severne pokrajine, okovane z ledom. Za režijo drame Limonada je srce Sarajeva prejela romunska režiserka Ioana Uricaru. Nagrado v višini 16.000 evrov prispeva prijateljica SFF Agnes B. Gre za tesnobno zgodbo o romunski negovalki, ki želi svojemu sinu omogočiti boljše življenje v ZDA, a kot brezpravna tujka na uradu za priseljence, ki prosi za zeleno karto, postane žrtev spolnega nadlegovanja.

Najboljša igralka je Zsófia Szamosi za svojo vlogo v madžarski drami En dan, srce Sarajeva za najboljšega igralca pa je po pričakovanjih dobil Leon Lučev za vlogo šoferja tovornjaka Vlada, ki v času Natovega bombardiranja Beograda dobi nalogo, da iz Kosova prepelje skrivnostni tovor v kontroverzni drami srbskega režiserja Ognjena Glavoniča Tovor (Teret). Lučeva smo pri nas nazadnje videli v drami Moški ne jočejo in v Rudarju Hanne Slak.

»Lučev se je ob prejemu nagrade zahvalil žiriji in dejal, da je bil zanj Tovor gotovo najtežji film, ki ga je kdaj naredil, z najtežjo temo. To je bila zame velika odgovornost.«

Najboljši kratki film je bosanski film Dah režiserja in igralca Ermina Brava, najboljši študentski film pa madžarski film Zadnji klic (Hajni Kis). Srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film je žirija v sestavi direktorice festivala DOK Leipzig Leene Pasanen, švicarskega fotografa Luciana Rigolinija in slovenske producentke in scenaristke Marine Gumzi podelila filmu Srbenka Nebojše Slijepčevića
 
Ob tem lahko omenimo še partnersko nagrado združenja filmskih delavcev BiH, ki jo je dobil Alen Drljević za dramo o vojnih veteranih, podrženim terapiji psihodrame, Moški ne jočejo, v katerem sta med drugimi izjemni vlogi ustvarila tudi Leon Lučev in Sebastian Cavazza.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine