Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Tovarna sanj bo spet zagnala svoje stroje

Pisci in scenaristi dosegli pomemben mejnik v pogajanjih, s čimer naj bi se stavka približala koncu, medtem ko jo igralci nadaljujejo.
V Hollywoodu je po 146 dneh stavke scenaristom in studiem v nedeljo uspelo doseči načelni dogovor. FOTO: Mike Blake/ Reuters
V Hollywoodu je po 146 dneh stavke scenaristom in studiem v nedeljo uspelo doseči načelni dogovor. FOTO: Mike Blake/ Reuters
25. 9. 2023 | 08:01
25. 9. 2023 | 18:49
4:10

Skoraj pet mesecev trajajoča stavka ameriških piscev in scenaristov ter dvomesečna stavka hollywoodskih igralcev je gledalce prikrajšala za poznovečerne pogovorne oddaje z Jimmyjem Kimmlom, Jimmyjem Fallonom, Stephenom Colbertom in Sethom Meyersom, ustavili so snemanje televizijskih oddaj, kot so Stranger Things, Severance in Yellowjackets, pa tudi filmov Gladiator 2, Deadpool 3 ter filma o formuli 1.

Podelitev nagrad emmy so že prestavili na januar. A po doseženi pomembni točki v pogajanjih med združenjem piscev in scenaristov (WGA) ter velikimi studii naj bi po poročanju Varietyja načrtovali vrnitev v prihodnjih dveh do treh tednih.

Stavka je ustavila tudi večerne pogovorne oddaje, kot je, denimo, Jimmy Kimmel show. FOTO: Randy Holmes/ ABC
Stavka je ustavila tudi večerne pogovorne oddaje, kot je, denimo, Jimmy Kimmel show. FOTO: Randy Holmes/ ABC

Po informacijah poznavalcev nekateri producenti večernih oddaj že pošiljajo elektronska sporočila članom ustvarjalnih ekip o čimprejšnji vrnitvi na delo, morda bi se utegnili vrniti že te dni, odvisno od tega, kaj bodo sprejeli pri združenju, so zapisali pri Varietyju predvčerajšnjim, ko je bil po štirih dneh maratonskih pogovorov dosežen pomemben mejnik v pogajanjih.

WGA je dosegel dogovor, s katerim naj bi se končala ena od dveh stavk, ki sta zaustavili večino filmske in televizijske produkcije ter sta po raziskavi inštituta Milken povzročili stroške v višini pet milijard dolarjev. Stroške zaradi ustavitve njihovega dela so imela tudi podjetja, ki podpirajo filmsko in televizijsko produkcijo, med drugim dobavitelji oziroma izdelovalci kostumov, gostinci, cvetličarji in druga mala podjetja.

image_alt
V Hollywoodu stavkajo scenaristi

Strah pred umetno inteligenco

Na delo se nihče ne bo vrnil, dokler ne bodo ratificirali dogovora, so pa končali stavkovne shode. Osnutek pogodbe mora odobriti še vodstvo združenja, ki zastopa 11.500 filmskih in televizijskih piscev in scenaristov, dogovor pa je opisalo kot izjemen in s pomembnimi pridobitvami za zaščito piscev. Edini komentar Zveze filmskih in televizijskih producentov (AMPTP), ki zastopa Walt Disney, Netflix, Warner Bros Discovery in druge večje studie, je bila kratka izjava: »WGA in AMPTP sta dosegla začasni dogovor.«

Organiziran delvski boj je dal rezultate. FOTO: Angela Weiss/AFP
Organiziran delvski boj je dal rezultate. FOTO: Angela Weiss/AFP

A minuli teden so se pogajanjem pridružili štirje vodilni direktorji v panogi Disneyja, Warner Bros Discoveryja, Netflixa in NBC Universal Studia, ki so pomagali preseči zamrtje pogajanj med drugim o boljših plačah, ki jih je znižala tudi inflacija, večjih nagradah za ustvarjanje uspešnic in nadomestilih za delo ustvarjalcev pri pretočnih vsebinah; številni uspešni, celo nagrajeni pisci so trdili, da so s svojimi prihodki komaj preživeli.

Med stavkovnimi zahtevami je bila tudi zaščita delovnih mest pred umetno inteligenco, na upravičen strah stavkajočih med drugim kaže dejstvo, da je Disney, kot je poročal Reuters, ustanovil celo delovno skupino za preučevanje umetne inteligence in kako jo je mogoče uporabiti v zabavnem konglomeratu.

Tudi če bo dogovor s pisci sklenjen, se bo stavka igralcev nadaljevala. Od njenega začetka julija letos, kot je znano, ni bilo pogovorov med studii in cehom igralcev Sag-Aftra s kar 160.000 člani. Toda oba sindikata imata veliko podobnih zahtev in po poročanju AFP poznavalci pravijo, da bi dogovor WGA lahko pomagal utreti pot tudi h končanju stavke igralcev.

Sicer pa v ZDA proti trem največjim proizvajalcem avtomobilov stavka tudi avtomobilski sindikat, službe v zdravstveni negi, logistično podjetje UPS in multinacionalko Starbucks pa je zadnje mesece zapustilo več tisoč delavcev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine