Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Po prvi novi kinoizkušnji čista petica

Do sredine junija bo pod posebnimi pogoji spet v pogonu večina prikazovalcev filmov.
Z dokumentarcem <em>Jadralke</em> o skiperki prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati na svetu so odprli sezono v Linhartovi dvorani v Radovljici. Foto Kinodvor
Z dokumentarcem <em>Jadralke</em> o skiperki prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati na svetu so odprli sezono v Linhartovi dvorani v Radovljici. Foto Kinodvor
29. 5. 2020 | 12:10
29. 5. 2020 | 12:11
10:50
Prejšnji teden so znova zabrneli filmski projektorji. Prvi so po več kot dveh mesecih v kinodvorano­ sedli Radovljičani. Devetnajst se jih je opogumilo in si ogledalo filma Jadralke in Posebni. Kar z avtomobilom pa so se zapeljali v kino v Ljubljani, saj je Kino Bežigrad odprl svojo drive in izpostavo na parkirišču Centra Vič.

V začetku tega tedna sta se odprla tudi sežanski in novogoriški kino, včeraj še izolski letni kino in domžalski drive in. Do sredine junija bo pod posebnimi pogoji spet v pogonu večina kinodvoran v okviru Art kino mreže. Danes odpira vrata tudi Kolosej, medtem ko Cineplexx še ni sporočil datuma odprtja. »V teh dneh intenzivno komuniciramo z distributerji in snujemo filmski program za naslednje tedne. Med prvimi si bodo obiskovalci lahko ogledali filme Lov, Kralj Staten Islanda in Visoka nota pa tudi nekatere neodvisne naslove,« so sporočili iz Koloseja.

Seveda ob obisku kina veljajo posebni ukrepi ob upoštevanju higienskih priporočil za preprečitev širjenja okužb z virusom, ki jih je izdal NIJZ, in smernic, ki jih je pripravila Art kino mreža Slovenije. Kinodvorane lahko naenkrat obišče do 50 obiskovalcev, nadeti si morajo zaščitno masko, si razkužiti roke, posedejo pa jih v vsako drugo vrsto. Kina za zdaj objavljajo programe na spletnih straneh in družbenih omrežjih. Cene vstopnic so iste kot pred koronavirusom.

V kinih bo na ogled ameriška satirična srhljivka <em>Lov</em>. Foto Universal Pictures
V kinih bo na ogled ameriška satirična srhljivka Lov. Foto Universal Pictures


»Prvi vtis, vsaj za nas, prikazovalce, ni bil preveč stresen. Zelo smo se razveselili obiskovalcev,« je povedala Katja Stušek iz radov­ljiškega kina, ki je, kot omenjeno, prvi v Sloveniji odprl notranjo ­kinodvorano. »Gledalci so bili ­veseli ponovnega odprtja kina, ni jih preveč bremenilo, da morajo upoštevati priporočila in odloke, ki so sprejeti zaradi varnosti.«

Med prvimi gledalci je bil tudi Tomaž Rogelj, direktor Turizma Bled. »Človek je prilagodljiv in se vsega navadi,« je o posebnem režimu ob ogledu filma v kinu povedal za Delo. Sicer redni gost Kinodvora kar ni mogel dočakati odprtja kinodvoran in je takoj, ko je bilo mogoče, obiskal kino v Radovljici. »Zelo mi je všeč njihov program, sploh pa atmosfera v kinu, ki omogoča, da po filmu s prijatelji v kinokavarni ob pijači poklepetaš o vsebini in je tako, kot bi si film ogledal dvakrat. Radovljičani znajo, po tej izkušnji jim dam čisto petico,« je povedal Rogelj.

V Radovljici bodo, tako kot vsako leto, odprli tudi letni kino, ki sicer vabi obiskovalce vsak petek julija in avgusta. Morda bodo letos začeli celo nekoliko prej. »Radovljiški letni kino ostaja brezplačen,« je dodala Katja Stušek, »tudi zato, ker nas je Europacinemas razveselila z novico, da bodo plačilo deleža subvencioniranega programa za leti 2019 in 2020, ki bi ga sicer morali dobiti jeseni oziroma prihodnje leto, izplačali že junija.«


 

Kinobonton za varen ogled


Ljubljanski Kinodvor bo odprl vrata 1. junija. Za obiskovalce so pripravili kinobonton, zloženko, v kateri so vse pomembne informacije za varen obisk kina, je povedala direktorica Metka Dariš.

Kinodvorov prvi poletni projekt kina na prostem, Kinodvorišče v atriju Slovenskih železnic, z dostopom skozi dvorano, bodo zagnali 17. junija. Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu se bo začel 16. julija, če bo to omogočal odlok o omejitvi števila obiskovalcev. Sredi­ avgusta bodo predvidoma letni kino preselili nazaj na Kinodvorišče. Med 9. in 16. junijem bodo gostili tudi prestavljen Festival dokumentarnega filma, katerega producent je Cankarjev dom, s projekcijami svežih dokumentarcev. Vračajo se tudi hišni stalni programi, kot so nedeljski Za zamudnike, Zgodnja ptica in Festival ob petih. V Galeriji čaka obiskovalce nova razstava fotografij in plakatov iz filmov Roya Anderssona, je naštela Metka Dariš.

Kosovelov dom Sežana je začel teden s filmom Martina Turka<em> </em><em>Ne pozabi dihati</em>.<br />
Foto Željko Stevanić
Kosovelov dom Sežana je začel teden s filmom Martina Turka Ne pozabi dihati.
Foto Željko Stevanić

 

Programski izziv


Največji izziv za prikazovalce je oblikovanje programa, saj je zastala celotna filmska veriga. »Na voljo ni toliko filmskih naslovov, kolikor smo jih vajeni, pa vendar bomo nekako sestavili to poletje. Nekaj bo ponovitev iz pretekle sezone, nekateri distributerji pa so kljub vsemu zagotovili nekaj svežih naslovov, predvsem neodvisnih filmov,« je povedala Katja Stušek. Metka Dariš iz Kinodvora je dodala, da program sestavljajo predvsem iz filmov, ki jih gledalci zaradi zaprtja bržkone niso mogli uloviti. Junija bodo v nekaterih dvoranah v okviru Art kino mreže na ogled tudi filmi Ne pozabi name, Bog obstaja, ime ji je Petrunija, Nesrečniki, Binti, Jadralke, Posebni, Tu je bila Britt-Marie, Hči Camorre, Mali Joe, Lara in Sinonimi.


 

Butični avtokino


Včeraj so z akcijsko komedijo Gospodje odprli sezono drive in kina tudi v Domžalah, kjer bodo notranjo dvorano odprli 1. junija. Drive in kino je glede zdravstvenega protokola zelo preprost dogodek, saj so vsi gledalci »na varnem« v avtomobilih in ni medsebojnih stikov. Avtokino Domžale stoji na parkirišču nekdanje Metalke v Domžalah.

»Priprava na takšno obliko predvajanja filmov se ne razlikuje dosti od klasičnega letnega kina, le da so tokrat gledalci namesto na stolih v svojem avtomobilu, zvok pa ne prihaja iz zvočnikov, ampak ga predvajamo na radijski frekvenci, ki jo gledalci nastavijo na avtomobilskem radijskem sprejemniku. Ključno je dobro prizorišče, v našem primeru imamo srečo, da stoji v neposredni bližini našega kina,« je povedal Jure Matičič, programski vodja Mestnega kina Domžale. »Naša prednost je tudi v tem, da že imamo opremo za predvajanje filmov na prostem, tako da smo pravzaprav imeli največ težav s pridobivanjem dovoljenj za projekcije, ki so dovoljene od 18. maja, ter dovoljenjem za radijsko frekvenco. Organizacija je stekla v manj kot dveh tednih, kar je v zadnjem trenutku – želeli bi si bolj sistematičnega obveščanja o rahljanju ukrepov, saj organizacija takšnih dogodkov vendarle zahteva čas in načrtovanje.«

V Koloseju je na sporedu tudi glasbena drama <em>Visoka nota</em>. Foto Glen Wilson
V Koloseju je na sporedu tudi glasbena drama Visoka nota. Foto Glen Wilson


Tudi stroški drive in kina so višji kot pri rednih projekcijah, saj je treba vsak dan postaviti filmsko platno, kar zahteva tudi večjo ekipo kot pri dvoranskih projekcijah, ki skrbi tudi za razporejanje in usmerjanje avtomobilov pred projekcijo. Projektor in veliko platno sta draga za najem, a v Domžalah so eni izmed redkih s svojo opremo za letne projekcije.

V Avtokino Domžale se lahko zapelje do 50 avtomobilov, »je torej bolj butični drive in«, je pristavil Matičič. Filme bodo junija vrteli od četrtka do sobote, potem pa se bodo prestavili na dvorišče tik ob Mestnem kinu Domžale, kjer bodo ob predvideni sprostitvi števila obiskovalcev na zunanjih prireditvah vrteli klasični letni kino z aktualnim filmskim programom, sredi julija pa postavili platno še na travnik v Arboretumu Volčji potok, kjer bodo predvajali tudi digitalno restavrirane slovenske filmske klasike.

S hollywoodskimi uspešnicami in klasikami od prejšnjega tedna na parkirišče Centra Vič vabi drive in kino Bežigrad, ki Ljubljančanom poletne konce tedna (od četrtka do nedelje) barva že tretje leto zapored. Zanimanje je izjemno, je povedala Nuša Gril, saj so bile že v prvih dneh projekcije, na katerih je prostora za 70 avtomobilov, razprodane. Drive in kino Bežigrad, ki po ameriškem vzoru organizira tudi piknike in koncerte ter ogled filmov popestri s hostesami, tudi na štirih kolesih – kotalkah, ki se smukajo med avtomobili in strežejo okrepčila, je zdravstvenim delavcem, »ki so se v času pandemije izkazali kot pravi superjunaki«, do konca maja omogočil brezplačen vstop. Za ta konec tedna so vstop­nice razgrabljene, morda si za nedeljo še lahko zagotovite prosto parkirno mesto za ogled lanskega canskega zmagovalca Parazit.


 

Kultni kinotečni program


Z eno večerno predstavo na dan bodo 2. junija odprli tudi dvorano Slovenske kinoteke, ki sprejme do 30 gledalcev. Priporočajo, da kupite vstopnice prek spleta. Filmi, ki so jih marca in aprila hoteli predvajati ob 15. obletnici smrti Silvana Furlana, so prestavljeni na junijski spored, od Renoirjevega Pravila igre, Ejzenštejnove Oklepnice Potemkin do Wellsovega Državljana Kana. V okviru 22. Festivala dokumentarnega filma bo v Kinoteki na ogled retrospektiva vzhodnonemških dokumentarcev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine