Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Na Mostro se vračajo veliki avtorji

Veliko bo filmov z žensko tematiko, v glavni konkurenci pa le dve režiserki.
Festival bodo odprli s filmom <em>Resnica</em> japonskega režiserja Hirokazuja Koreede, v katerem nastopata francoski divi Catherine Deneuve in Juliette Binoche. FOTO: arhiv Mostre
Festival bodo odprli s filmom <em>Resnica</em> japonskega režiserja Hirokazuja Koreede, v katerem nastopata francoski divi Catherine Deneuve in Juliette Binoche. FOTO: arhiv Mostre
30. 7. 2019 | 14:20
30. 7. 2019 | 14:58
4:43
Roberta De Nira, Brada Pitta, ­Kristen Stewart, Scarlett Johansson, Catherine Deneuve in številne druge filmske zvezdnike pričakujejo na 76. beneški Mostri, na kateri bodo prevladovali filmi o položaju žensk.

Med 21 filmi, ki bodo tekmovali za zlatega leva, se jih veliko ukvarja z ženskami in, kakor je dejal direktor Mostre Alberto Barbera, odkriva novo senzibilnost, četudi so jih posneli moški, kar kaže, da so polemike zaznamovale našo kulturo v zadnjih letih. V tekmovalnem programu sta samo dva filma režiserk.

Mostro, na katero se vračajo veliki avtorji, bodo odprli 28. avgusta s filmom La vérité (Resnica) Japonca Hirokazuja Koreede, v katerem nastopata francoski divi Catherine Deneuve in Juliette Binoche. To je prvi film tega avtorja, posnet zunaj Japonske. Njegov prejšnji film ­Tatiči je lani v Cannesu prejel zlato palmo.

Vrnitev velikih se ne nanaša samo na zlatega leva za življenjsko delo, ki ga bodo podelili Pedru Almodóvarju, in na projekcije Kubrickovega filma Široko zaprte oči ob 20. obletnici njegove svetovne premiere prav na Mostri, ampak tudi na restavrirano kopijo mojstrovine Tsai Ming-lianga Zbogom, Dragon Inn in aktualne naslove.


Potencialne uspešnice


Prikazali bodo tudi filme, ki utegnejo postati uspešnice in so ne­običajni za ta festival. V konkurenco so na primer uvrstili film Joker Todda Phillipsa z Joaqinom Phoenixom in Robertom De Nirom, ki je opisan kot nekakšen prequel Viteza teme. Govor je o morda najbolj znanem imaginarnem psihopatu vseh časov. To novo inkarnacijo znanega stripovskega negativca igra Joaquin Phoenix, toda njegov Joker ima malo drugačno genezo od stripovskega Jokerja ali od Jokerjev, ki smo jih do zdaj gledali na filmskem platnu. Tudi znanstvenofantastični film Ad Astra Jamesa Graya z Bradom Pittom kot astronavtom se navezuje na Chazellov film Prvi človek z Ryanom Goslingom, s katerim so odprli lansko Mostro. Pitt kot astronavt se v iskanju izginulega očeta poda v pustolovščino.


Mafijske teme


Italijanski avtorji se tudi tokrat niso izognili mafijskim temam. Franco Maresco je režiral La mafia non è più quella di una volta (Mafija ni več taka kot nekoč), Mario Martone pa priredbo drame Eduarda De Filippa iz šestdesetih let prejšnjega stoletja Il sindaco di Rione Sanità (Župan Rioneja Sanità), ki se dogaja v eni od neapeljskih četrti. Veliko zanimanje seveda vzbuja Steven Soderbergh, ki se v filmu The Laundromat (Pralnica) z Meryl Streep, Garyjem Oldmanom in Antoniem Banderasom ukvarja s skupino novinarjev na sledi političnim vplivnežem, ki perejo denar v davčnih oazah.

Veliko obeta tudi Marriage Story (Poročna zgodba) Noaha Baumbacha, ki ga je navdihnila Bergmanova Persona, v njem pa igrajo Scarlett Johansson, Adam Driver in Laura Dern. Tu sta še Om det oändliga (O neskončnosti) Roya Anderssona in Ema Pabla Larraína.

Savdska režiserka Haifa Al Mansur se vrača v Benetke, kjer je leta 2012 predstavila Zeleno kolo, z Idealno kandidatko, pripovedjo o ženski, ki se odloči kandidirati na lokalnih volitvah v Savdski Arabiji.

Kakor je v zadnjem času pri filmih pogosto, bo tudi na tem festivalu veliko knjižnih priredb, večinoma povezanih z zgodovinskimi temami. To so Waiting for the Barbarians (V pričakovanju barbarov) Cira Guerre, ki je priredil istoimenski roman J. M. Coetzeeja, Martin Eden Pietra Marcella po romanu Jacka Londona, Obarvana ptica Václava Marhoula po istoimenskem romanu Jerzyja Kosinskega, Obtožujem Jerzyja Romana Polanskega po Zolajevi knjigi o aferi Dreyfus, Wasp Network (Mreža Wasp) Olivierja Assayasa s Penélope Cruz po knjigi Zadnji vojaki hladne vojne Fernanda Moraisa, ki se ukvarja s kubanskimi političnimi zaporniki v ZDA.


Novi papež


Za ljubitelje televizijske serije Mladi papež Paola Sorrentina še razveseljiva novica. Druga sezona je posneta, na Mostri bodo prikazali prvi dve epizodi od osmih, naslov serije je tokrat Novi papež. Mladi papež je še vedno Jude Law, a ga zamenja novi – John Malkovich. Boljšega igralca bi glede na zgodbo težko izbrali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine