Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Letni kino na Kongresnem trgu

Od 27. do 30. avgusta. Letni kino bo uvedla slavnostna projekcija filma Franceta Štiglica Na svoji zemlji ob 21.00.
Štefka Drolc (levo) v filmu <em>Na svoji zemlji</em>. FOTO: Arhiv Slovenske Kinoteke
Štefka Drolc (levo) v filmu <em>Na svoji zemlji</em>. FOTO: Arhiv Slovenske Kinoteke
M. V.
27. 8. 2018 | 05:00
2:29
V letnem kinu na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo filmsko platno od 27. do 30. avgusta znova razsvetljevali vrhunci filmske umetnosti. Brezplačno prireditev v Kinodvoru pripravljajo v poklon pomembnim obletnicam v zgodovini filma in mesta, v znamenju desetletnice delovanja mestnega kina pa bo letos bogatejša za dodaten, četrti večer.

Letni kino bo uvedla slavnostna projekcija filma Franceta Štiglica Na svoji zemlji, ki se je kot prvi slovenski film leta 1949 predstavil na festivalu v Cannesu. Posvečena je Štefki Drolc, pred kratkim umrli gledališki in filmski igralki ter častni meščanki Ljubljane, otvoritveni večer pa 70-letnici prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma.


V torek, 28. avgusta, bo na ogled preroška vesoljska zgodba Stanleyja Kubricka 2001: Odiseja v vesolju, mojstrovina znanstvene fantastike, ki letos praznuje 50-letnico. S projekcijo filma Poletje z Moniko v sredo, 29. avgusta, se tudi Ljubljana pridružuje praznovanju svetovnega jubileja, stote obletnice rojstva švedskega filmskega mojstra Ingmarja Bergmana. Čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, pritiskih spolnih vlog in stiski delavskega razreda v Stockholmu, s Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog, velja za zgodnjo mojstrovino in enega vplivnejših filmov velikega cineasta.

Letni kino bodo v četrtek, 30. avgusta, sklenili v glasnem duhu simboličnega leta kontrakulture: 1968. V filmu Monterey Pop je pionir direktnega filma D. A. Pennebaker ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine s slovitega kalifornijskega festivala na začetku prelomnega »poletja ljubezni«.

Brezplačne filmske predstave na Kongresnem trgu se začnejo ob 21. uri (tudi v primeru dežja). Filmi so predvajani v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Filmi, katerih jezik ni angleški, so podnaslovljeni tudi v angleščini.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine