Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Indiana Jones gre na morje

Na tradicionalnem filmskem dogodku, ki se bo odvijal v drugi polovici maja, bo predvajan tudi zadnji film o slavnem arheologu.
Nadaljevanje – Indiana Jones in tempelj smrti – je po velikem uspehu prvega dela sledilo leta 1984. FOTO:Promocijsko gradivo
Nadaljevanje – Indiana Jones in tempelj smrti – je po velikem uspehu prvega dela sledilo leta 1984. FOTO:Promocijsko gradivo
A. Ž
4. 4. 2023 | 15:30
3:06

Iz Canneskega filmskega festivala so sporočili, da bo na tradicionalnem filmskem dogodku, ki se bo odvijal v drugi polovici maja, predvajan tudi zadnji film o slavnem arheologi Indianu Jonesu. Vlogo pustolovskega znanstvenika je v petem nadaljevanju še zadnjič odigral Harrison Ford. Tudi četrto nadaljevanje Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje je bilo premierno na sporedu na canneskem festivalu. Je pa od tedaj preteklo že precej vode, saj je bila canneska premierja četrtega dela Indiane Jonesa na sporedu leta 2008.

Snemanje petega dela franšiže o slavnem arheologu je bilo nekajkrat preloženo. Zapletalo se je že pri scenariju. Prvo verzijo je napisal David Koepp, ki je že sodeloval pri Indiani Jonesu, vendar producenti z njegovim delom niso bili zadovoljni. Potem je na scenariju nekaj časa delal mnogo mlajši Jonathan Kasdan. Sprva je bilo mišljeno, da bi se režije nove epizode lotil Steven Spielberg, ki je kot režiser podpisan pod prva štiri nadaljevanja. Vendar je tudi Spielberg od projekta zaradi zasedenosti z drugimi filmi in ustvarjalnih nesoglasij odstopil. Na koncu je režiserski posel prevzel James Mangold. Mangold je, med drugim, kot režiser podpisan pod odlično filmsko biografijo pevca Johnnya Casha Hoja po robu (Walk the Line, 2005).

Ozaveščanje o pomenu arheologije

Zasedba, ki podpira Harrisona Forda, je nedvomno vrhunska. Ostarelemu arheologu bodo družbo v filmu delali, recimo, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, Shaunette Renée Wilson in Mads Mikkelsen.

Od prvega Indiane Jonesa je minilo že 42 let. Harrison Ford bo v peti epizodi nastopil zadnjič. FOTO: Aude Guerrucci/Reuters
Od prvega Indiane Jonesa je minilo že 42 let. Harrison Ford bo v peti epizodi nastopil zadnjič. FOTO: Aude Guerrucci/Reuters

Prva epizoda dogodivščin arheologa Indiane Jonesa – Lov za izgubljenim zakladom – je nastala davnega leta 1981. Nadaljevanje – Indiana Jones in tempelj smrti – je po velikem uspehu prvega dela sledilo leta 1984. Zadnji križarski pohod je v kinematografe prišel leta 1989, potem pa sta do četrtega dela pretekli skoraj dve desetletji.

Leta 1942 rojeni igralec, ki se je v filmskem svetu uveljavil šele v srednjih letih, je bil z vlogo pustolovskega Indiane Jonesa akademskim arheologom tako všeč, da ga je Ameriški arheološki inštitut povabil v upravni odbor najpomembnejše ameriške arheološke organizacije. Kot član upravnega odbora se je ukvarjal zlasti z ozaveščanjem o pomenu arehologije in z zoperstavljanjem ropanja ter nezakonitega trgovanja z arheološkimi najdbami.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine