Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Disney gospodar globaliziranega kinematografskega trga

Film Maščevalci: Zaključek je po zaslužku premagal Avatar, ki je bil rekorder deset let.
Film <em>Maščevalci: Zaključek</em> je v treh mesecih prikazovanja prinesel v blagajne malo manj kot tri milijarde dolarjev, kar je skoraj tretjina slovenskega proračuna. FOTO: promocijsko gradivo
Film <em>Maščevalci: Zaključek</em> je v treh mesecih prikazovanja prinesel v blagajne malo manj kot tri milijarde dolarjev, kar je skoraj tretjina slovenskega proračuna. FOTO: promocijsko gradivo
24. 7. 2019 | 08:00
25. 7. 2019 | 16:08
4:23
Akcijska domišljijska pustolovščina Maščevalci: Zaključek je po zaslužku premagala Avatar, in to že po trinajstih tednih prikazovanja. Avatar režiserja Jamesa­ Camerona, katerega zgodba se dogaja na planetu Pandora, je bil zaslužkarski rekorder kar ­deset let.

Maščevalci: Zaključek (režiserja Anthony in Joe Russo), v katerem igrajo tudi Robert Downey mlajši, Chris Evans in Bradley Cooper, je do zdaj prinesel v blagajne kinematografov po svetu dve milijardi in 790 milijonov ameriških dolarjev – skoraj tretjino slovenskega proračuna. Da bi se prebil na prvo mesto, je moral poleg Avatarja (skupaj je prinesel v blagajne dve milijardi in 789 milijonov dolarjev) preskočiti še nekatere največje uspešnice v zgodovini kinematografije, kot so na primer Titanic, Vojna zvezd: Sila se prebuja in predhodnik Maščevalci: Brezmejna vojna. Po besedah analitikov je s tem filmom Marvelovo filmsko vesolje (MCU) postavilo temeljni kamen modernih mitov, ki jih bodo gledale generacije oboževalcev.

Film je prinesel v blagajne 853 milijonov dolarjev samo na domačem trgu (ZDA in Kanada) ter se uvrstil na drugo mesto po zaslužku tam, kjer je na prvem mestu še vedno Vojna zvezd: Sila se prebuja z 936 milijoni dolarjev.

Z leve proti desni: predsednik Marvel Studia Kevin Feige, igralci Chris Hemsworth, Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo in Jeremy Renner na predstavitvi filma  <em>Maščevalci: Zaključek. </em>FOTO: Valerie Macon/AFP
Z leve proti desni: predsednik Marvel Studia Kevin Feige, igralci Chris Hemsworth, Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo in Jeremy Renner na predstavitvi filma  Maščevalci: Zaključek. FOTO: Valerie Macon/AFP


Nova priložnost za Avatar


Takega uspeha filma ni bilo mogoče predvideti, kakor tudi ne planetarnega uspeha Avatarja pred desetimi leti. Takrat je v vsega petih dnevih film z vstopnicami prinesel v blagajne več kot milijardo dolarjev. Sicer pa bo imel Avatar priložnost premagati Maščevalce: Zaključek čez dve leti. Disney namreč namerava posneti štiri nadaljevanja Avatarja med letoma 2021 in 2027.

...
...


Po sijajnih rezultatih na začetku prikazovanja se je gledanost Maščevalcev: Zaključek po pričakovanju zmanjšala. Kljub fascinantni številki je treba dodati, da je najbolj gledani film vseh časov V vrtincu. Ocenjujejo, da bi se ta klasik izpred osmih desetletij, ob upoštevanju inflacije, ponašal s tremi milijardami dolarjev zaslužka. No, vstopnice za kino so bile leta 1939 precej cenejše. Maščevalci: Zaključek so dosegli odličen rezultat na kitajskem trgu (629 milijonov), ki ga v času brezčasne ljubezni Vivien Leigh in Clarka Gabla skoraj ni bilo.

Rezultat gotovo ne bi bil tak, če Disney prejšnji mesec ne bi poslal v kinematografe nove verzije ­Zaključka, ki vključuje malo dodanega gradiva in dodaten sklepni prizor. To so naredili samo zato, da bi premagali Avatar. Zanimivo je tudi, da je Disney sklenil pogodbo, vredno 71,3 milijarde dolarjev, za akvizicijo Foxa, tako da je zdaj tudi Avatar del Disneyjevega cesarstva.

Zaslužek Maščevalcev: Zaključek je veter v hrbet Marvelovemu studiu, ki je v lasti Disneyja. Zadnji Spider-Man se bliža milijardi zaslužka. Zato ne preseneča, da je direktor Marvela Kevin Feige napovedal deset filmov o superjunakih, ki naj bi zaznamovali postmaščevalsko obdobje. Thor bo dobil četrto nadaljevanje, Črna vdova lastno franšizo, oskarjevec Mahershala Ali je novi Blade ... Po prvem afroameriškem junaku v Črnem panterju bomo dobili prvega azijskega superjunaka – Shang-Chi se je v Marvelovih stripih prvič pojavil pred petdesetimi leti in zanimivo bo videti, kako bo ta film sprejet na kitajskem trgu: ali ga bo tamkajšnje občinstvo sprejelo ali ga bo imelo za izraz ameriškega kulturnega imperializma.

Disney postaja absolutni gospodar globaliziranega kinematografskega trga.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine