Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Dati življenje za osem sekund svobode

Kaj ti preostane, če ne moreš živeti svojih sanj? Sodobni vestern kaže čustveno plat kavbojev.
<em>Jezdec</em> je človeška drama sredi magične divjine. Foto arhiv Liffa
<em>Jezdec</em> je človeška drama sredi magične divjine. Foto arhiv Liffa
Tina Lešničar
13. 11. 2018 | 11:12
3:58
Med snemanjem svojega prvega­ celovečernega filma v indijanskem rezervatu v Južni Dakoti je ameriška filmarka kitajskega rodu Chloé Zhao spoznala mladega rodeo jezdeca Bradyja in se spoprijateljila z njim. Ko je Brady padel s konja in se tako poškodoval, da ni več mogel tekmovati, je sklenila, da bo njegovo zgodbo povedala skozi film.

Že v času študija politologije na ameriškem kolidžu se je Chloé Zhao, sicer rojena v Pekingu, zanimala za problematiko manjšinskega in avtohtonega prebivalstva ZDA, postkolonialistično tematiko in izzive vzpostavljanja lastne identitete v sodobnem svetu spreminjajočih se vrednot. Po filmu o sodobnem življenju mladih Indijancev (Songs My Brother Taught Me, 2015), ki ga je premierno predstavila na festivalu Sundance, je šestintridesetletna režiserka naslikala še filmski portret modernega kavboja na ameriškem podeželju. Jezdec je doživel premiero v Cannesu in se z ameriških in evropskih festivalov vrnil s številnimi nagradami in kritiškimi slavospevi, ki so Chloé Zhao ustoličile kot svež in vznemirljiv režiserski talent neodvisnega ameriškega filma.



Zgodba Bradyja Blackburna se začne po hudi poškodbi glave, ki jo je utrpel med padcem s konja na enem od rodeo tekmovanj. Vzhajajoča zvezda rodea se mora sprijazniti s tem, da se je zanj kariera končala, še preden se je dobro začela. A kakšno je življenje, če ne moreš živeti svojih sanj? Brady se mora na novo vzpostaviti v mačističnem svetu, ki ne dopušča šibkosti in polovičarstva. Ali si kavboj ali pa ničè​, velja med neizprosnimi moškimi s klobuki. Brezpogojno ga podpira avtistična sestra Lily, medtem ko oče, ki nenehno popiva, se zakaja in kocka, v Bradyjevih očeh izgublja podobo mogočneža. Brady se zaposli v lokalni trgovini, prosti čas pa preživlja s prijateljem Lanom, jezdecem bikov, ki je po padcu nepokreten. Ker dolgo ne more biti brez stika s konji, sprejme službo trenerja in kupi neukročenega Apolla, s katerim ponovno začuti veter na licih in svobodo prostrane­ prerije.


 

Čustveni vestern


Jezdec je moderni vestern, v katerem ne manjka panoramskih kadrov jezdenja skozi prerijo, nepremičnih pogledov v sonce, usnjatih obrazov, ki pa danes niso več tako uporniški in kamniti, pač pa polni čustev in empatije. Chloé Zhao posodobi žanr in spreminjajočo se ameriško mitologijo divjega zahoda upodobi s posebnim sočutjem do notranjega življenja navzven neomajnih, znotraj pa krhkih, občutljivih in naravi predanih fantov in mož, ki svobodnega duha šepetajo konjem ter živijo za tistih osem sekund, v katerih premagajo goro mišic pod sabo, ukrotijo naravo in osvobodijo sami sebe. Strast in adrenalin, ki jim tečeta po žilah, jih ohranjata pri življenju in jim dajeta smisel obstoja. Sledijo svojim sanjam, tudi če jih peljejo v pogubo. Saj poškodbe so vendar del življenja. Pobereš se, otreseš prahu in zlezeš divjemu konju nazaj na hrbet ter poskusiš znova.

<em>Jezdec</em> je moderni vestern, v katerem ne manjka panoramskih kadrov jezdenja skozi prerijo, nepremičnih pogledov v sonce, usnjatih obrazov, ki pa danes niso več tako uporniški in kamniti, pač pa polni čustev in empatije. Foto Arhiv Liffa
Jezdec je moderni vestern, v katerem ne manjka panoramskih kadrov jezdenja skozi prerijo, nepremičnih pogledov v sonce, usnjatih obrazov, ki pa danes niso več tako uporniški in kamniti, pač pa polni čustev in empatije. Foto Arhiv Liffa


Chloé Zhao je z Jezdecem, brez pretresljivih dramaturških vrhuncev, v svojem ritmu uspelo poustvariti človeško dramo sredi magične divjine. S tem, ko je v sodobnem vesternu kot igralce angažirala resnične kavboje (tudi Bradyja, njegovega očeta in sestro, ki so igrali fiktivno verzijo sebe), je igranemu filmu, posnetemu po resnični zgodbi, dala dokumentaristični pridih ter občutek iskrenosti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine