Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Čezmejni filmski festival Poklon viziji

Med 15. in 22. oktobrom v sedmih slovenskih in italijanskih mestih.
Peter Mettler. FOTO: Igor Modic
Peter Mettler. FOTO: Igor Modic
M. V.
15. 10. 2018 | 06:00
2:40
V italijanski Gorici se danes začenja filmski festival Poklon viziji, ki bo med 15. in 22. oktobrom potekal v sedmih slovenskih in italijanskih mestih. Posvečen je prejemniku nagrade Darka Bratine, priznanju, ki ga Kinoatelje podeljuje od leta 1998 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa, filmskega kritika in senatorja Italijanske republike, ki je cenil film kot sredstvo za razumevanje lastne identitete.

Glavni protagonist letošnjega festivala in dobitnik nagrade je kanadsko-švicarski cineast Peter Mettler, ena vodilnih osebnosti kanadskega avantgardnega neodvisnega filma od osemdesetih let preteklega stoletja. Vizionar, poet in filozof bo na festivalu s svojimi deli ponudil edinstveno izkušnjo raziskovanja sveta onkraj fizičnega in fotografskega. Poleg filmske retrospektive, ki bo potekala v kinodvoranah sedmih mest (Gorica, Nova Gorica, Videm, Trst, Koper, Špeter Slovenov in Ljubljana), bo v Gorici na ogled tudi instalacija Frame Mixing Array, ki nastaja v sodelovanju s Studiom Faganel.
 

Potop v improviziran glasbeno-vizualni dialog


V Vidmu pa bo 19. 10. v sodelovanju s festivalom Forma Free Music Impulse organiziran glasbeno-vizualni performans Image Mixing, v katerem se bo Mettler z gostujočimi glasbeniki potopil v improviziran glasbeno-vizualni dialog, ki bo gledalcu omogočil enkratno meditativno filmsko in občasno tudi plesno izkušnjo v živo. Peter Mettler, stari znanec festivala Kino Otok, bo tokrat v Sloveniji prvič predstavil celotni filmski opus skupaj s prvimi deli, mojstrovinami, ki so že ob izidu napovedale Mettlerjevo vizionarsko držo filmskega ustvarjanja zunaj ustaljenih okvirov.

S seboj prinaša tudi najnovejši film Poživaljenje (Becoming Animal, 2018), ki ga bodo na festivalu tako v slovenskem kot v italijanskem prostoru prikazali premierno, in sicer v Gorici v Hiši filma ob podelitvi nagrade jutri ob 20. uri, v Ljubljani v Kinodovru pa ob koncu festivala 22. 10. ob 20.30. V današnjem programu bo v goriški Hiši filma odprtju razstave ob 18.00 sledila projekcija filma Hazarderji, bogovi in LSD, 2002, ki bo na sporedu ob 20. uri.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine