Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Po zlomu Wirecarda ugasnile tudi nekatere kartice v Sloveniji

Nemški finančni škandal dobiva vse večje posledice, ki se že občutijo v vsakdanjem življenju.
Cena delnice je strmoglavila. FOTO: Christof Stache/Afp
Cena delnice je strmoglavila. FOTO: Christof Stache/Afp
26. 6. 2020 | 21:39
26. 6. 2020 | 22:06
2:06
Nemčijo pretresa škandal. Potem ko so revizorji podvomili v obstoj 1,9 milijarde evrov na računih tehnološke družbe Wirecard, je sledila aretacija predsednika uprave Markusa Brauna, saj je osumljen prikrajanja bilanc. Cena delnice je strmoglavila, gre za največjo finančno afero v novejši zgodovini Nemčije in prvi bankrot podjetja, ki kotira v indeksu Dax, ključnem indeksu berlinske borze. Pod pritiski se je tako znašel regulator Bafin. Bi lahko preprečil kolaps Wirecarda? Njegov predsednik Felix Hufeld se bo moral prihodnji teden zagovarjati pred poslanci v bundestagu.
 

Kolaps v Nemčiji ima praktične posledice tudi v Sloveniji


Afera ima že posledice tudi v Sloveniji. Mastercard mBills debetne kartice so danes prenehale delovati, so sporočili iz slovenskega fintecha (finačno tehnološkega podjetja) mBills. Spomnimo, tovrstna storitev je zaživela oktobra 2018.

Hkrati z obvestilom o prenehanju delovanja obstoječe mBills Mastercard kartice so v družbi zapisali, da bodo v nekaj dneh uporabniki prejeli novo mBills Mastercard plačilno kartico. Kot so zapisali na blogu Uporabna stran, bodo od zdaj naprej kartice izdajali sami. Pri mBills so navedli še, da sredstva družba hrani neposredno na fiduciarnih računih bank v Republiki Sloveniji, zato dogajanje v podjetju Wirecard nanje nima nikakršnega vpliva. Družba mBills je sicer v lasti Petrola.
 
Podobno kot mBills so tudi pri Curve (podjetju, ki z aplikacijo združuje več kratic) pojasnili, da je britanski regulator finančnega trga odvzel licenco Wirecardu in da brez tega kartice ne morejo delovati.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine