Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Zelena Slovenija bo težko postala digitalna

Slovenska davčna ureditev in rigidna priseljenska politika nista prilagojeni potrebam digitalnega trga. Vse več programerjev dela na daljavo za tuja podjetja.
Prepočasen digitalni razvoj Slovenije je lahko ovira za njeno splošno blaginjo. FOTO: Črt Piksi/Delo
Prepočasen digitalni razvoj Slovenije je lahko ovira za njeno splošno blaginjo. FOTO: Črt Piksi/Delo
24. 2. 2022 | 05:00
24. 2. 2022 | 10:43
9:14

V nadaljevanju preberite:

Slovenija se v tujini predstavlja kot zelena destinacija in zdi se, da je takšno razmišljanje zakoreninjeno v slovenski zavesti. Evropske načrte zelenega prehoda smo Slovenci zagrabili z obema rokama, medtem ko področje digitalne preobrazbe ostaja brez pravih ambicij. Mlade talente premamijo ponudbe tujih podjetij, neuspešni smo pri pridobivanju tuje delovne sile, Ljubljani pa že resno konkurirata Beograd in tudi Zagreb. Področje digitalne preobrazbe je v Sloveniji polno obljub, ki za zdaj ostajajo črke na papirju.

Na stari celini je danes približno osem milijonov strokovnjakov informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), po oceni evropske komisije jih bomo leta 2030 potrebovali 20 milijonov. Istega leta bomo v Sloveniji potrebovali 100.000 strokovnjakov, težava pa se kaže ob vprašanju konkurenčnosti Slovenije v digitalnem svetu. Vse več domačih talentov namreč premamijo ponudbe iz tujine, s težavo privabljamo tuje strokovnjake, v tej kombinaciji pa je zgoraj številka 100.000 težko dosegljiva.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine